CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > ANSYS Meshing & Geometry

Error When Starting ICEM CFD in Ubuntu

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   June 6, 2011, 10:00
Default Error When Starting ICEM CFD in Ubuntu
  #1
New Member
 
Chris Griffin
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Rep Power: 6
cgriffin33 is on a distinguished road
I have found a great thread on the workarounds needed to install Ansys Workbench in Ubuntu, but I do not use the workbench and only use Fluent and ICEMCFD as standalones. It is simple enough to install both products, the only error I get is during install of ICEMCFD:

ANSYS installation: Fri Jun 3 16:34:14 2011
Revision: 13.0

[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/libans.common.clrhostmonou.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/libans.common.controlsu.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/libans.graphics.controlsu.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/libans.graphics.graphutilityu.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator
[: 340: /ansys_inc/v130/aisol/dll/linx64/*ud.so: unexpected operator

The real problem occurs when I start ICEM (FLUENT works fine). It will appear to be opening and I will even see the GUI for ICEM, but a dialog box opens with the following error:

segmentation violation - exiting after doing an emergency save

And the only option is to click OK, which shuts down ICEM. The following is printed to my terminal window while ICEM is loading:

ICEM_ACN is /usr/ansys_inc/v130/icemcfd/linux64_amd
ANSYSLIC_DIR is set to /usr/ansys_inc/shared_files/licensing
args
Missing font family helvetica
Window information: depth = 24
class = 4
visual depth = 24 class = 4
can't load font screen14, using variable
Signal 11 caught!
segmentation violation - exiting after doing an emergency save
Exiting...

Any help on what may be a solution to fix this would be greatly appreciated. So far, ICEM is the only thing keeping me attached to my Windows machine.
cgriffin33 is offline   Reply With Quote

Old   June 7, 2011, 10:06
Default Ubuntu is not officially supported...
  #2
Senior Member
 
PSYMN's Avatar
 
Simon Pereira
Join Date: Mar 2009
Location: Ann Arbor, MI
Posts: 2,662
Blog Entries: 1
Rep Power: 36
PSYMN has a spectacular aura aboutPSYMN has a spectacular aura about
Ubuntu Linux is not officially supported. This means we don't test on this platform and don't fix issues specific to this platform. I have heard of people making it work, but not officially (and I don't recall what they did)...

We support RedHat and Suse officially.

You might find other threads on CFD-Online where this was already discussed and may even fine a solution to make it work.

Best regards,

Simon
__________________
-----------------------------------------
Please help guide development at ANSYS by filling in these surveys

Public ANSYS ICEM CFD Users Survey

This second one is more general (Gambit, TGrid and ANSYS Meshing users welcome)...

CFD Online Users Survey
PSYMN is offline   Reply With Quote

Old   June 7, 2011, 13:12
Default
  #3
New Member
 
Chris Griffin
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Rep Power: 6
cgriffin33 is on a distinguished road
I know ubuntu is not supported by ansys, that's why I posted in the forum and didn't bother with ansys support. I am just hoping someone had a similar situation and found a solution.
cgriffin33 is offline   Reply With Quote

Old   June 16, 2011, 09:04
Default
  #4
Member
 
Eysteinn Helgason
Join Date: Sep 2009
Location: Gothenburg, Sweden
Posts: 52
Rep Power: 7
eysteinn is on a distinguished road
Did you manage to fix this.
I have two computers with ubuntu 11.04.
Icem works fine on the one that I updated from 10.10 but not on a newly installed one and I'm not sure what I did with the other one that made it work

Best regards,
Eysteinn
eysteinn is offline   Reply With Quote

Old   June 17, 2011, 08:43
Default
  #5
Member
 
Eysteinn Helgason
Join Date: Sep 2009
Location: Gothenburg, Sweden
Posts: 52
Rep Power: 7
eysteinn is on a distinguished road
Well seems to work now after a restart. Not sure what fixed it.
Possibly installing libmotif4
and then
sudo ln -s /usr/lib/libXm.so.4 /usr/lib/libXm.so.3


and restarting.
eysteinn is offline   Reply With Quote

Old   June 22, 2011, 06:27
Default
  #6
New Member
 
Brahim Aakti
Join Date: Mar 2009
Location: Lucerne, Switzerland
Posts: 23
Rep Power: 8
brahim is on a distinguished road
Hi all
I have the same problem as described by cgriffin33.
It seems that ICEM is running when I change the display options from "native" to "X11". The problem then is that the graphics are very slow....
Any help or hints are very welcome!

Best Regards - Brahim.
brahim is offline   Reply With Quote

Old   July 25, 2011, 12:20
Default
  #7
Senior Member
 
bigphil's Avatar
 
Philip Cardiff
Join Date: Mar 2009
Location: Dublin,Ireland
Posts: 570
Rep Power: 19
bigphil will become famous soon enoughbigphil will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by cgriffin33 View Post
ICEM_ACN is /usr/ansys_inc/v130/icemcfd/linux64_amd
ANSYSLIC_DIR is set to /usr/ansys_inc/shared_files/licensing
args
Missing font family helvetica
Window information: depth = 24
class = 4
visual depth = 24 class = 4
can't load font screen14, using variable
Signal 11 caught!
segmentation violation - exiting after doing an emergency save
Exiting...
Hi,

I also received the above error on my fresh install of ICEM on my OpenSUSE 11.4 (virtual machine).
I turned off 3D Graphics in the display settings of the virtual machine (virtualBox) and now it opens fine.

Hope it helps somebody,
Philip
bigphil is offline   Reply With Quote

Old   July 27, 2011, 16:22
Default
  #8
New Member
 
Chris Griffin
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Rep Power: 6
cgriffin33 is on a distinguished road
Just wanted to let everyone know I was able to get ICEM running in ubuntu 10.04. I did as eysteinn recommended and installed libmotif3 and I also had to install the cshell, just bash would not work. After that it works fine. Thanks for the help.
cgriffin33 is offline   Reply With Quote

Old   July 28, 2011, 08:17
Default solved
  #9
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cape Town, SA
Posts: 153
Rep Power: 8
Jonathan is on a distinguished road
Hi,

Just thought I would share the fix for this.

I ran a clean install of Ubuntu 11.04 and found I could only run ICEM in X11, where as mentioned above, the display was not great + slow. I got the segmentation error and helvetica font msg when running in the NATIVE graphics environment.

Anyway, our linux administrator isolated the problem - it seems the fix is to install the xfonts-75dpi and xfonts-100dpi libraries which are not included in the 11.04 distro, but seem to be present if you upgrade from one of the earlier distributions (10.10 etc).

Anyway, all is working great / as it should, so hope this helps any other ubuntu users ...

cheers
jonathan
Jonathan is offline   Reply With Quote

Old   July 28, 2011, 08:31
Default
  #10
New Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 10
Rep Power: 6
ginggs is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by cgriffin33 View Post
ICEM_ACN is /usr/ansys_inc/v130/icemcfd/linux64_amd
ANSYSLIC_DIR is set to /usr/ansys_inc/shared_files/licensing
args
Missing font family helvetica
Window information: depth = 24
class = 4
visual depth = 24 class = 4
can't load font screen14, using variable
Signal 11 caught!
segmentation violation - exiting after doing an emergency save
Exiting...
Icemcfd crashes because of the missing font.

To fix:
Code:
sudo apt-get install xfonts-75dpi xfonts-100dpi
Then restart X or reboot your machine in order for the changes to take effect.
ginggs is offline   Reply With Quote

Old   July 28, 2011, 09:44
Default
  #11
New Member
 
Chris Griffin
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Rep Power: 6
cgriffin33 is on a distinguished road
Thanks for these fixes.
cgriffin33 is offline   Reply With Quote

Old   July 25, 2014, 17:49
Default
  #12
New Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 2
Rep Power: 0
Chong070940103 is on a distinguished road
Same problem. ginggs' answer works for my case. Thanks!
Chong070940103 is offline   Reply With Quote

Old   January 23, 2015, 04:59
Default
  #13
Member
 
Sören Sander
Join Date: Sep 2012
Location: Germany
Posts: 33
Rep Power: 4
Sören Sander is on a distinguished road
Hi,

I am getting the same problem, but installing xfonts does not solve the problem.
I am using a clean installation of ubuntu 14.04, though i tried with 12.04, too, and got the same issue. Am I missing any other dependencies?

Best regards
Sören Sander is offline   Reply With Quote

Old   January 23, 2015, 12:26
Default
  #14
New Member
 
Chris Griffin
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Rep Power: 6
cgriffin33 is on a distinguished road
install libmotif3 and libmotif4, this should help.
cgriffin33 is offline   Reply With Quote

Old   February 13, 2015, 04:10
Default
  #15
Member
 
Sören Sander
Join Date: Sep 2012
Location: Germany
Posts: 33
Rep Power: 4
Sören Sander is on a distinguished road
Sorry for the late reply. I tried to follow all above mentioned fixes without any result. The error still occurs.
Sören Sander is offline   Reply With Quote

Old   February 20, 2015, 10:21
Default
  #16
New Member
 
Chris Griffin
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Rep Power: 6
cgriffin33 is on a distinguished road
Did you install and use cshell, the default bash doesn't work for me on ubuntu.
cgriffin33 is offline   Reply With Quote

Old   February 20, 2015, 23:31
Default helpful
  #17
New Member
 
Qingliang
Join Date: Feb 2015
Posts: 1
Rep Power: 0
mengql12 is on a distinguished road
I installed libmotif3,libmotif4,xfonts-75dpi and xfonts-100dpi,problem solved.

ansys13 on ubuntu14.04
mengql12 is offline   Reply With Quote

Old   March 31, 2015, 04:40
Default
  #18
Member
 
Sören Sander
Join Date: Sep 2012
Location: Germany
Posts: 33
Rep Power: 4
Sören Sander is on a distinguished road
Thanks very much for your help again. I finally found a solution, although I am not sure if all parts of my solution are necessary:

Code:
apt-get install xfs xfstt
apt-get install t1-xfree86-nonfree ttf-xfree86-nonfree ttf-xfree86-nonfree-syriac xfonts-75dpi xfonts-100dpi
xset +fp /usr/share/fonts/X11/75dpi/
xset +fp /usr/share/fonts/X11/100dpi/
Best regards

Last edited by Sören Sander; March 31, 2015 at 06:39.
Sören Sander is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help icem cfd kakhtar ANSYS Meshing & Geometry 24 March 24, 2014 14:04
Icem CFD under Ubuntu ukbid ANSYS 4 May 30, 2012 16:06
Transport mesh from ICEM CFD, to Fluent, to Sysnoise Wieland FLUENT 2 April 15, 2012 06:28
[ICEM] Export unstructured periodic mesh from ICEM CFD to Fluent ivanddd ANSYS Meshing & Geometry 1 February 3, 2011 01:51
Importing geometry from Pro E to ICEM CFD V5.1 sac CFX 2 January 16, 2006 09:38


All times are GMT -4. The time now is 19:29.