CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > ANSYS

Exiting the rank during MPI, why?

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Like Tree2Likes
  • 1 Post By Far
  • 1 Post By Far

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   February 10, 2012, 18:20
Default Exiting the rank during MPI, why?
  #1
Member
 
Emre G
Join Date: May 2011
Location: Turkey
Posts: 92
Rep Power: 5
emreg is on a distinguished road
Hi,

During fluent process, it suddenly exits, i dont know why, could you please help me?



MPI Application rank 2 exited before MPI_Finalize() with status -1073741819
999999 (..\src\mpsystem.c@1149): mpt_read: failed: errno = 10054
999999: mpt_read: error: read failed trying to read 4 bytes: Invalid argument
The Parallel FLUENT process could not be started.
emreg is offline   Reply With Quote

Old   February 14, 2012, 02:22
Default
  #2
Member
 
Emre G
Join Date: May 2011
Location: Turkey
Posts: 92
Rep Power: 5
emreg is on a distinguished road
is there anyone who knows a proper website to download HP-MPI ?
emreg is offline   Reply With Quote

Old   February 14, 2012, 11:08
Default
  #3
Far
Super Moderator
 
Far's Avatar
 
Sijal Ahmed Memon (turboenginner@gmail.com)
Join Date: Mar 2009
Location: Islamabad Pakistan
Posts: 3,899
Blog Entries: 6
Rep Power: 37
Far will become famous soon enoughFar will become famous soon enough
Send a message via Skype™ to Far
This is due to network card. This happen when network card is disconnected from the main LAN even for few moments.
czhao86 likes this.
Far is offline   Reply With Quote

Old   February 14, 2012, 13:31
Default
  #4
Member
 
Emre G
Join Date: May 2011
Location: Turkey
Posts: 92
Rep Power: 5
emreg is on a distinguished road
thanks...
but i dont use PC clusters and even a network card.
i have 4 processors in a single machine so i make paralel them with MPI .
emreg is offline   Reply With Quote

Old   February 14, 2012, 14:35
Default
  #5
Far
Super Moderator
 
Far's Avatar
 
Sijal Ahmed Memon (turboenginner@gmail.com)
Join Date: Mar 2009
Location: Islamabad Pakistan
Posts: 3,899
Blog Entries: 6
Rep Power: 37
Far will become famous soon enoughFar will become famous soon enough
Send a message via Skype™ to Far
You must have network card in your system otherwise Fluent wont install. Yeah I am also talking about the single machine with no. of processors. I have observed it for long time that whenever there is disconnection of my LAN card from main network, parallel Fluent stops to work. Two checks

1. Run parallel Fluent and remove network cable from your system.
2. Remove the Network cable and then start Fluent parallel. After this even inserting cable and again removing it does not affect the Fluent.
Mark Nguyen likes this.
Far is offline   Reply With Quote

Old   February 17, 2012, 01:19
Default
  #6
Member
 
Emre G
Join Date: May 2011
Location: Turkey
Posts: 92
Rep Power: 5
emreg is on a distinguished road
- i formatted the PC however the problem still continues.
- i dont think that it is related with ethernet card because internet and network connection is working without any simultaneous broken communication
emreg is offline   Reply With Quote

Old   February 18, 2012, 12:55
Default
  #7
Member
 
Emre G
Join Date: May 2011
Location: Turkey
Posts: 92
Rep Power: 5
emreg is on a distinguished road
Yes, it is solved !

The problem is that RAM couldnt correspond during importing mesh into fluent.

If RAM is not succesful to perform the instant process, MPI determines to finalize reading mesh or any process in Fluent.

I tried two single 4 GB RAM separately and determined that RAM is not working....
emreg is offline   Reply With Quote

Old   February 18, 2012, 15:13
Default
  #8
Far
Super Moderator
 
Far's Avatar
 
Sijal Ahmed Memon (turboenginner@gmail.com)
Join Date: Mar 2009
Location: Islamabad Pakistan
Posts: 3,899
Blog Entries: 6
Rep Power: 37
Far will become famous soon enoughFar will become famous soon enough
Send a message via Skype™ to Far
Total no of nodes are ?
Far is offline   Reply With Quote

Old   February 18, 2012, 15:16
Default
  #9
Member
 
Emre G
Join Date: May 2011
Location: Turkey
Posts: 92
Rep Power: 5
emreg is on a distinguished road
5 million ----> 4+4 GB RAM

however one of the RAM card is defected.
So it doesnt give response while reading mesh ...

was awful experience
emreg is offline   Reply With Quote

Old   February 18, 2012, 15:21
Default
  #10
Far
Super Moderator
 
Far's Avatar
 
Sijal Ahmed Memon (turboenginner@gmail.com)
Join Date: Mar 2009
Location: Islamabad Pakistan
Posts: 3,899
Blog Entries: 6
Rep Power: 37
Far will become famous soon enoughFar will become famous soon enough
Send a message via Skype™ to Far
Rule of thumb, according to my experience, for Fluent 6.3 is:

1.2-1.4 million nodes with density based solver >>>>>>>>> 4 GB RAM

PS: I have no idea about Fluent 13 & 14, may be they have improved it
Far is offline   Reply With Quote

Old   April 19, 2012, 04:09
Question
  #11
New Member
 
Small Mayi
Join Date: Nov 2011
Posts: 25
Rep Power: 4
ChenZhan is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by emreg View Post
Hi,

During fluent process, it suddenly exits, i dont know why, could you please help me?



MPI Application rank 2 exited before MPI_Finalize() with status -1073741819
999999 (..\src\mpsystem.c@1149): mpt_read: failed: errno = 10054
999999: mpt_read: error: read failed trying to read 4 bytes: Invalid argument
The Parallel FLUENT process could not be started.

Dear emrg:
On the line, i find the same question with you.you say it was caused by the RAM,but can you tell me how do you solve it detailly?At the present, this make me feel so helpless.This is the prompt at the end of the
parallel computation:
/define/models/viscous/near-wall-treatment>
999999 (..\src\mpsystem.c@1149): mpt_read: failed: errno = 10054

999999: mpt_read: error: read failed trying to read 24 bytes: No such file or directory
MPI Application rank 0 exited before MPI_Finalize() with status -1073741819
The Parallel FLUENT process could not be started
.
My computer is windows7 64bit system,and the RAM is 48G,double CPU.
Any help will be appreciated.This is my email:chenzhana@163.com
,please help me.Thank you my friends.
ChenZhan is offline   Reply With Quote

Old   October 28, 2012, 12:44
Default
  #12
New Member
 
fluentfreak
Join Date: Mar 2009
Posts: 14
Rep Power: 7
fluentfreak is on a distinguished road
This error can happen for several different reasons.

I'm starting to think it's the mpi just reporting there is something wrong...

From my case (when I got this problem):
First make sure your case works perfectly in the single thread (serial) fluent. Then save the case and data (which has marched a few iterations or (timesteps if unsteady). Then open the parallel fluent and continue running the case.

just my $0.02 ...
fluentfreak is offline   Reply With Quote

Old   November 8, 2012, 10:17
Default
  #13
New Member
 
rayolau
Join Date: Aug 2012
Posts: 23
Rep Power: 4
rayolau is on a distinguished road
Hi everyone! I hope that I can help me. I write a udf for my model and interpreted without problems, but during fluent process appears this:

iter continuity x-velocity y-velocity k epsilon vf-phase-2 time/iter

999999 (..\src\mpsystem.c@1173): mpt_read: failed: errno = 10054

999999: mpt_read: error: read failed trying to read 8 bytes: No such file or directory
MPI Application rank 0 exited before MPI_Finalize() with status -1073741819
The Parallel FLUENT process could not be started.

Whats happens?

Thanks in advance!
rayolau is offline   Reply With Quote

Old   June 8, 2013, 12:26
Default
  #14
New Member
 
Marco
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Rep Power: 0
marcomelo20 is on a distinguished road
Hi Emerg, your post was really helpful. I was having the same error and my simulations were crashing. It turned out it was my RAM. I just upgraded to 32 Gb and one of the sticks may be defective as i downgraded to 16 and everythinng is working now.

Also, i requested support to ANSYS and they informed me, this error comes when there is a lost of license during the simulation.

Cheers.
marcomelo20 is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MPI InterFoam metro OpenFOAM Running, Solving & CFD 7 March 27, 2013 04:24
Problem running fluent with InfiniBand blackpuma FLUENT 11 September 20, 2012 05:35
Error using LaunderGibsonRSTM on SGI ALTIX 4700 jaswi OpenFOAM 2 April 29, 2008 10:54
Is Testsuite on the way or not lakeat OpenFOAM Installation 6 April 28, 2008 11:12
MPI and parallel computation Wang Main CFD Forum 7 April 15, 2004 11:25


All times are GMT -4. The time now is 01:43.