CFD Online Logo CFD Online URL
Home > Forums > CD-adapco

Problem with grid dependency test

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   June 19, 2013, 04:36
Default Problem with grid dependency test
New Member
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Rep Power: 0
alexrab89 is on a distinguished road
Hello everybody!

I'm doing a grid dependency test on a simple case and i got weird results: when i decrease the size of my mesh (it gets finer) my results oscillate more and more in a random way.
My case is the following: it is a simple box (1.5x2x0.9 m^3) with one inlet cylinder (5cm for radius) and one outlet cylinder on the opposite face (radius 10cm). In this box there is 2 smaller boxes (about 0.3x0.2x0.2 m^3) which produce a heat flux of about 1500 W/m^2. A mass flux is imposed on the inlet face and the inlet temperature is 283K.
I imposed the target size of the surface mesh of the two inside boxes to 0.02m and 5 prism layers with a total thickness of 0.01m. For the walls of the big box, i imposed 3 prism layers with a thickness of 0.01m as well. I remeshed the inlet cylinder.
All these parameters are now fixed and i want to modify the base size to get its optimal value. I decreased the base size from 0,1m to 0.03m, my results (surface average temperature of the inside boxes) converge and are stable from 0.1m to 0.5m but with a finer mesh they start oscillating with an amplitude of 10 degres or more and in a random way. I would have expected that the more i decrease the size of the mesh, the better would be my results, it's the case.
Do you have an idea why is it going that way? Am i doing wrong something?

Thank you very much for your help!
alexrab89 is offline   Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
build problem swak4Foam OF 2.2.0 mcathela OpenFOAM Installation 14 April 23, 2013 13:59
problem on installing swak4Foam navid2 OpenFOAM Installation 2 May 30, 2012 04:32
DxFoam reader update hjasak OpenFOAM Post-Processing 69 April 24, 2008 01:24
SOLAVOF Sample Test Problem Zi-Wei Chiou Main CFD Forum 0 October 27, 2001 00:35
nonstaggered grid problem Zhi-Xing Yu Main CFD Forum 7 August 26, 1998 13:22

All times are GMT -4. The time now is 09:28.