CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > CD-adapco

moving mesh/premix combustion

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   April 19, 2006, 23:17
Default moving mesh/premix combustion
  #1
A Student
Guest
 
Posts: n/a
Hello,

Is there anybody who can offer some help to solve a couple of problems in 2-stroke engine simulation.

Please reply,

Sincerely, AJ
  Reply With Quote

Old   May 4, 2006, 01:50
Default Re: moving mesh/premix combustion
  #2
sameera
Guest
 
Posts: n/a
I'm a post Graduate student from Uni of Moratuwa, SriLanka. I'm doing scavenge flow simulations in 2-strokes using the code "star-cd". If i can be of any assistance, let me know.
  Reply With Quote

Old   May 4, 2006, 02:08
Default Re: moving mesh/premix combustion
  #3
A Student
Guest
 
Posts: n/a
Hi Sameera,

I have some problem defining premix combustion (Thanks to Mehdi). I get some fraction of product species starting from the beginning. In temperature plots it seems like a flame is propagating in the chamber for which region temperature rise is notable. Do you have any idea of this kind of results?

I get error message for my egrid commands at the very first event of expansion stroke when I load events for one revolution. But in the star run I did not find any error at that crank position. Is it a star-cd BUG? Going further down where ports reattaches to the piston I get same egrid command error and solver gives negative density errors.

I appreciate your enthusiasm.

  Reply With Quote

Old   May 4, 2006, 02:12
Default Re: moving mesh/premix combustion
  #4
A Student
Guest
 
Posts: n/a
Hi Sameera,

I have some problem defining premix combustion (Thanks to Mehdi). I get some fraction of product species starting from the beginning. In temperature plots it seems like a flame is propagating in the chamber for which region temperature rise is notable. Do you have any idea of this kind of results?

I get error message for my egrid commands at the very first event of expansion stroke when I load events for one revolution. But in the star run I did not find any error at that crank position. Is it a star-cd BUG? Going further down where ports reattached to the piston I get same egrid command error and solver gives negative density errors.

I appreciate your enthusiasm.

  Reply With Quote

Old   May 4, 2006, 02:48
Default Re: moving mesh/premix combustion
  #5
Mac
Guest
 
Posts: n/a
Hi, Answering your second question regarding the error message that you get (negative density), it may be due to the event commands. Now after completing one up and down stroke, in order for STARCD to continue the same, you need to give an additional time for the subsequent events. Refer to tutorial. Hope this helps.
  Reply With Quote

Old   May 4, 2006, 18:30
Default Re: moving mesh/premix combustion
  #6
A Student
Guest
 
Posts: n/a
Hello Mac,

Thanks for your reply. I would not try for more than one revolution, especially when I am not able to finish one complete revolution. I get negative density error in the first revolution when cylinder reattaches to the ports as piston moves down.

  Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XiFoam partially premix combustion tavasoly OpenFOAM Running, Solving & CFD 0 July 1, 2008 11:01
Moving Reference frame - UDF - Moving mesh modisa FLUENT 0 April 18, 2008 13:31
combustion with moving mesh Maurizio CD-adapco 2 October 23, 2007 03:00
combustion and moving mesh hayate CFX 2 October 12, 2007 04:20
Non-Premix Combustion Model Dr. Patel Amit R FLUENT 0 October 29, 2004 22:03


All times are GMT -4. The time now is 21:44.