CFD Online Discussion Forums

CFD Online Discussion Forums (http://www.cfd-online.com/Forums/)
-   CFX (http://www.cfd-online.com/Forums/cfx/)
-   -   ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. (http://www.cfd-online.com/Forums/cfx/102890-error-001100279-has-occurred-subroutine-erraction.html)

wangy1767 June 5, 2012 15:47

ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction.
 
I met one problem about CFX-solver, the output file shows:

+--------------------------------------------------------------------+
| Buoyancy Reference Information |
+--------------------------------------------------------------------+

Domain Group: Default Domain

Buoyancy has been activated. The absolute pressure will include
hydrostatic pressure contribution, using the following reference
coordinates: ( 9.35750E+00, 2.26250E+00, 0.00000E+00).

+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Floating point exception: Zero divide |
| |
| |
| |
| |
| |
+--------------------------------------------------------------------+

+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Stopped in routine FPX: C_FPX_HANDLER |
| |
| |
| |
| |
| |
+--------------------------------------------------------------------+

+--------------------------------------------------------------------+
| An error has occurred in cfx5solve: |
| |
| The ANSYS CFX solver exited with return code 1. No results file |
| has been created. |
+--------------------------------------------------------------------+

End of solution stage.

+--------------------------------------------------------------------+
| The following user files have been saved in the directory |
| V:\Simulation\Gr_BiG\FOS_BOS\room 2.28\CFD\June 5 2012_room |
| 2.28\room 2.28_1_001\room 2.28_1_001: |
| |
| mon |
+--------------------------------------------------------------------+


+--------------------------------------------------------------------+
| Warning! |
| |
| After waiting for 60 seconds, 1 solver manager process(es) appear |
| not to have noticed that this run has ended. You may get errors |
| removing some files if they are still open in the solver manager. |
+--------------------------------------------------------------------+


This run of the ANSYS CFX Solver has finished.





Who could help me solve with this problem?
Many thanks in advance!

ghorrocks June 5, 2012 19:31

http://www.cfd-online.com/Wiki/Ansys...do_about_it.3F

wangy1767 June 6, 2012 04:28

Quote:

Originally Posted by ghorrocks (Post 364916)


Many thanks for your reply!

Could I make sure that this ERROR comes from involved Buoyancy settings? Since we can see this ERROR information appears under the Buoyancy Reference Information, in addition, Mesh etc. information from Output File show well.


+--------------------------------------------------------------------+
| Buoyancy Reference Information |
+--------------------------------------------------------------------+

Domain Group: Default Domain

Buoyancy has been activated. The absolute pressure will include
hydrostatic pressure contribution, using the following reference
coordinates: ( 9.35750E+00, 2.26250E+00, 0.00000E+00).

+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Floating point exception: Zero divide |
| |
| |
| |
| |
| |
+--------------------------------------------------------------------+

ghorrocks June 6, 2012 05:59

You cannot be sure the error is in the buoyancy settings, but I would certainly start checking there. Also you could turn the buoyancy off and see if it runs with out buoyancy.

wangy1767 June 6, 2012 07:08

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ghorrocks (Post 364984)
You cannot be sure the error is in the buoyancy settings, but I would certainly start checking there. Also you could turn the buoyancy off and see if it runs with out buoyancy.

Thanks for your quick reply!
Good suggestion!
I check the Buoyancy settings as follows:

DOMAIN MODELS:
BUOYANCY MODEL:
Buoyancy Reference Density = 1.185 [kg m^-3]
Gravity X Component = 0 [m s^-2]
Gravity Y Component = -g
Gravity Z Component = 0 [m s^-2]
Option = Buoyant
BUOYANCY REFERENCE LOCATION:
Option = Automatic
END
END




Whether "Gravity Y Component = -g" is the reason for ERROR? I should change into -9.8 m/s2?

Please see my attached Output file, if you have time to help me check, I will be very appreciated!

Many thanks again!

ghorrocks June 6, 2012 07:14

From a quick look I cannot see anything obviously wrong with it. Try running it with buoyancy turned off and see if it goes. Then try turning your radiation model off, then all the other models one at a time until you find the problem. Then you will know what to fix.

wangy1767 June 6, 2012 08:01

Quote:

Originally Posted by ghorrocks (Post 365007)
From a quick look I cannot see anything obviously wrong with it. Try running it with buoyancy turned off and see if it goes. Then try turning your radiation model off, then all the other models one at a time until you find the problem. Then you will know what to fix.



Many thanks for your quick reply!
I follow your advice to turn off Buoyancy model, then radiation model, even Turbulence model ...... but it still shows
+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Floating point exception: Zero divide |
| |
| |
| |
| |
| |
+--------------------------------------------------------------------+

+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Stopped in routine FPX: C_FPX_HANDLER |
| |
| |
| |
| |
| |
+--------------------------------------------------------------------+

+--------------------------------------------------------------------+
| An error has occurred in cfx5solve: |
| |
| The ANSYS CFX solver exited with return code 1. No results file |
| has been created. |
+--------------------------------------------------------------------+

It is very weird! Since this time I also followed my previous CFD simulations which are running well. Please give me some advices!

Thanks!

ghorrocks June 6, 2012 08:08

Well, don't stop there. Keep turning the heat transfer modell and any other models off until you find it. This means the problem is in your basic setup somewhere, not he advanced models you have used.

wangy1767 June 6, 2012 08:14

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ghorrocks (Post 365022)
Well, don't stop there. Keep turning the heat transfer modell and any other models off until you find it. This means the problem is in your basic setup somewhere, not he advanced models you have used.

Ok, thanks! I will.

Additionally, there is another ERROR showing, Please see the attached figure.

ghorrocks June 6, 2012 08:16

Load up CFX-Pre and it will give you the full description for the 5 errors. This is probably the cause of the whole problem.

wangy1767 June 6, 2012 09:12

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ghorrocks (Post 365025)
Load up CFX-Pre and it will give you the full description for the 5 errors. This is probably the cause of the whole problem.

Thanks! I correct the 5 errors based on its descriptions. Then the errors disappear. But I get 2 warnings which are attached. Then I define Run and Run, but it still shows the same ERROR like before:
+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Floating point exception: Zero divide |
| |

Do you think I should continue turn off all the model or setting?
It indeed drives me nuts!

thanks!

ghorrocks June 6, 2012 18:55

Quote:

Do you think I should continue turn off all the model or setting?
Yes. You still have not found the problem yet, so keep hunting!

wangy1767 June 8, 2012 05:09

4 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ghorrocks (Post 365133)
Yes. You still have not found the problem yet, so keep hunting!


Thanks! I find the problem and the solver can run. However, after more than 20 steps, there are other ERROR appearing. Please see the first 3 Attached images. I think my PC memory is not enough to continue running this program. Please give me some advices for that!

And then I try to Define Run and Run Solver anew, however, it shows another ERROR which is fourth Attached image. It said, can't create working file def. But, that .* def file is indeed existing in the corresponding directory.

Could you have some solutions about that?

Many thanks in advance!

ghorrocks June 11, 2012 20:23

This is an unusual error. Have you run out of disk space? Is this a big model? Have you got any unusual things in the simulation (user fortran, profiles etc)?

sh.valadi July 28, 2013 02:20

hi.i am a new user of cfx14. during the solution i got this error.would you please help me.thanks


+--------------------------------------------------------------------+
| ERROR #001100279 has occurred in subroutine ErrAction. |
| Message: |
| Stopped in routine MEMERR |
| |
| |
| |
| |
| |
+--------------------------------------------------------------------+

+--------------------------------------------------------------------+
| An error has occurred in cfx5solve: |
| |
| The ANSYS CFX solver exited with return code 1. No results file |
| has been created. |
+--------------------------------------------------------------------+

End of solution stage.

ghorrocks July 28, 2013 07:45

You have a memory error. Without any context I cannot be more specific. You might have run out of memory or caused some weird condition in the solver.

sh.valadi July 30, 2013 03:34

thanks!I found the problem. I`m trying to simulate a high rise building through wind flow. the problem is with the component of cartesian velocity of the domain of the wind flow. the velocity formula is v=8.75*h^(1/4). "h" is height and "v" is velocity. in the cartesian velocity component value, I write this expression : u: 8.75[m s^-1]*w^1/4[m s^-1] and two other values:0. the problem is with the u value.I don`t know why.please help me.thanks

ghorrocks July 30, 2013 07:35

You cannot raise to the power of a value with units. Try something like this:

v=8.75 [m/s] * (h/1[m])^(1/4)

rezamo January 20, 2014 04:49

hi
i have a problem:
The selective body meshing is not being recorded ....
what is this????

ghorrocks January 20, 2014 05:19

I have no idea.

But it sounds like a meshing problem so try the meshing forum.


All times are GMT -4. The time now is 11:50.