CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > CFX

Parallel Trouble: CFX 11 XP64 - Help?

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   November 20, 2009, 10:53
Default Parallel Trouble: CFX 11 XP64 - Help?
  #1
New Member
 
Bayard Morales
Join Date: Aug 2009
Posts: 24
Rep Power: 6
bbmorales is on a distinguished road
Hi everyone.

Ive been trying to run CFX 11 in this configuration:

- Intel i5 570
- Windows XP 64bits

In the beggining, the solver just gave the "no partitioner found" or something like this.
Then, I replaced the x86info.exe for a newer (like, 1 year ago) file I had. Then, this message was gone.
Althought, the solver, when it start to run parallel - both MPICH2 and PVM - it give me a 255 error, no matter what I do.
Serial runs fine.

Does anyone had something like it? Any help?

Thanks in advance.
bbmorales is offline   Reply With Quote

Old   November 21, 2009, 05:10
Default
  #2
Super Moderator
 
Glenn Horrocks
Join Date: Mar 2009
Location: Sydney, Australia
Posts: 9,150
Rep Power: 73
ghorrocks has a spectacular aura aboutghorrocks has a spectacular aura aboutghorrocks has a spectacular aura about
This is a known bug in V11 where it cannot recognise recent CPUs and therefore does not know what solver to use and bombs out with the error you report. There is a fix available (talk to your support person to get it) which allows it to run on more recent CPUs but the i5 chips are very recent and I suspect the fix has not been applied to these chips. Time to upgrade to V12 I think, this will work on the latest CPUs.
ghorrocks is offline   Reply With Quote

Old   December 4, 2009, 10:34
Default
  #3
New Member
 
Bayard Morales
Join Date: Aug 2009
Posts: 24
Rep Power: 6
bbmorales is on a distinguished road
Hi, thanks for your help.

Ive updated to v12, Win XP64, but Im having some issues.

1) MPICH2 doesnt works. MPICH.
2) Sometimes, seems that the processor mishandles the processes priorities and then, if im running a 4 partition problem, CFX "forgets" to run some of them. Then, the CPU usage is like 100%, 0%, 100%, 0% and the run doesnt work.

Do you know any solution or tip for these problems?

Thanks
bbmorales is offline   Reply With Quote

Old   December 5, 2009, 04:59
Default
  #4
Super Moderator
 
Glenn Horrocks
Join Date: Mar 2009
Location: Sydney, Australia
Posts: 9,150
Rep Power: 73
ghorrocks has a spectacular aura aboutghorrocks has a spectacular aura aboutghorrocks has a spectacular aura about
Make sure you are not using hyperthreading. CFX does not work well on hyperthreading.

The solver should not "forget" to run processes. If it is not hyperthreading stuffing things up it could be that you have run out of memory, partitioning problems or you could be running a fancy-pants physics model which does not parallelise well (eg monte carlo radiation)
ghorrocks is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
cfx 11 64, error, parallel

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Script to Run Parallel Jobs in Rocks Cluster asaha OpenFOAM Running, Solving & CFD 12 July 4, 2012 22:51
PhD using CFX Rui CFX 9 May 28, 2007 05:59
CFX 10 VS CFX 11 for combustion Jonathan Lemay CFX 2 May 9, 2007 11:58
Parallel interfom trouble in execution mer OpenFOAM Running, Solving & CFD 6 October 18, 2005 05:45
CFX 4.4 installation problem Pandu Sattvika CFX 1 December 1, 2001 04:07


All times are GMT -4. The time now is 21:17.