CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Bugs

OpenFOAM15 installables are incomplete problem with paraFoam

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   September 17, 2008, 04:21
Default (0) I downloaded the installab
  #1
New Member
 
Ajit R. Jadhav
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Rep Power: 0
tryingof is on a distinguished road
(0) I downloaded the installables for OpenFOAM-1.5 32-bit Linux version, using WindowsXP (using a cybercafe in India). I have verified that the MD5 signatures of the downloaded files match with those mentioned on the Downloads Web page.

(1) I then copied the distribution files to a different physical machine having openSUSE 10.3 (32-bit) installed on it.

The installation progressed smoothly, and it does seem OK at least by the "foamInstallationTest."

(2) Ref.: Point no. 6, "Getting Started," in the ReadMe.html file.

I am positive that "icoFoam" is not a part of the distribution for v1.5 at all, even though the ReadMe file does take it as the example to begin with.

I have searched not just in the "tutorials" directory but also everywhere else in the distribution.

Note again, the MD5 values do match. Therefore, I conclude that the installables are incomplete right off the source.

(3) I also tried the other available tutorial examples but had a problem with all of them while running "paraFoam." This is the same problem as has been mentioned in a previous thread (http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...tml?1219929949) by Geurts Koen and later on in the same thread also by Hari Krishnan.

(4) All in all, I cannot run even a single example all the way starting from "blockMesh" through to "paraFoam," as advertised on Readme.html.

(5) Hope someone looks into it.
tryingof is offline   Reply With Quote

Old   September 17, 2008, 04:51
Default Obviously the 'bug' is not a r
  #2
Super Moderator
 
niklas's Avatar
 
Niklas Nordin
Join Date: Mar 2009
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 693
Rep Power: 20
niklas will become famous soon enoughniklas will become famous soon enough
Obviously the 'bug' is not a real bug, but a mistake from your side, since I and many others have downloaded 1.5 successfully.

what happens if you skip the 'downloaded files using xp' and just use the linux machine?

Did you unpack it on the xp machine and then transfer or did you transfer the tar-file?
If you did the former, you have broken the rule of using a good filesystem and will be punished by using only short filenames with no difference in capital or lower letters.
niklas is offline   Reply With Quote

Old   September 17, 2008, 05:04
Default Hello, i've just installed
  #3
Member
 
Etienne Lorriaux
Join Date: Mar 2009
Location: Compiegne, France
Posts: 43
Rep Power: 8
elorriaux is on a distinguished road
Hello,

i've just installed OpenFOAM-1.5 32 bits to check your problem.

tar ztvf ~/Desktop/OpenFOAM-1.5.linuxGccDPOpt.gtgz | grep icoFoam
-rwxr-x--- henry/messagebus 433964 2008-07-10 15:46 OpenFOAM-1.5/applications/bin/linuxGccDPOpt/icoFoam

The icoFoam binary is present in the binary package.

foamInstallationTest runs without errors and i've tested icoFoam tutorials, work fine.

You probably don't have sourced correctly your OpenFOAM environment.
elorriaux is offline   Reply With Quote

Old   September 17, 2008, 08:19
Default I found that several of the di
  #4
Member
 
Dennis Kingsley
Join Date: Mar 2009
Location: USA
Posts: 45
Rep Power: 8
dkingsley is on a distinguished road
I found that several of the directories had the wrong permissions after extracting the OF 1.5 distribution file. This lead to executables not being found on my cluster.

It took some patience to resolve but its not hard.
dkingsley is offline   Reply With Quote

Old   September 18, 2008, 01:47
Default Summary: ======= It was a
  #5
New Member
 
Ajit R. Jadhav
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Rep Power: 0
tryingof is on a distinguished road
Summary:
=======

It was all my mistake. Sorry. And, Thanks!

Details:
=======

(1) I had downloaded the v1.5 distro in early August 2008, and had checked its md5 values (on Windows) then, and that's how I knew that the MD5 values were right. But then, I forgot precisely where I stored the distro on my huge backup/installables disk. Further, also to be on the safer side, I downloaded the entire distro once again recently in mid-September, 2008. I used the Free Download Manager (FDM) utility both times, and didn't check MD5 values the second time round.

I used the 2nd download for installation. Since it was an FDM-downloaded file, the binary file size was, of course, right to begin with (FDM allocates the entire required disk-space right at the beginning). However, some errors must have crept in during the second download---may be the electricity went off at the cybercafe (a frequent occurrance in Pune, India) near the end of the download, or may be something else. I don't know.

In any case, Ark could open it---the second download. So, I never did suspect anything wrong with it. But no, though I assumed so, the MD5 value of the second download was not, in fact, right.

Last night, finally, I could locate my first download---of the correct MD5 checksum---and used *it* to install OpenFOAM-1.5 successfully.


(2) I could also get the "paraFoam" command (script) to work.

Here, the Readme.html should ask us to first compile the PV3FoamReader module and only then to try to run the "paraFoam" command.

In short, the contents of point nos. 6 and 7 should be interchanged so that they are in the right sequence.


(3) BTW, I knew the issue wouldn't have been different file systems. After all, both Linux and Windows are meant to run on the same Intel i.e. little Endian architecture. Further, in any case, the MD5 signatures are very highly binary-sensitive. Also, being binary, the usual CRLF issues wouldn't come up here.

I think the suggestion about file permissions was pretty fine and something that I would had completely missed in my investigation. However, as I said, file permissions did not turn out to be the root cause here. The root cause was: my clumsiness, plus the only mechanics for downloading software that is available to a low-income engineer like me in Pune, India.

Anyway, thanks a bunch to all those who replied. It did make me feel a bit welcome in this forum. And, I promise, I will try not to be so stupid the next time round.
tryingof is offline   Reply With Quote

Old   October 31, 2008, 10:09
Default Dear all users OF-1.5 We down
  #6
New Member
 
sonia esteban
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Rep Power: 8
gmc_salta is on a distinguished road
Dear all users OF-1.5
We download OF-1.5 in SUSE-10.3, 32 bit.
We followed instructions of README file, and we added in /etc/bashrc file, in section enviroment variables
export WM_32=32

when executed ./Allwmake, we have following error:
+ cd .
+ cd wmake/src
+ make
Makefile:61: /rules//general: No existe el fichero o el directorio
Makefile:62: /rules: No existe el fichero o el directorio
make: *** No hay ninguna regla para construir el objetivo `/rules'. Alto.
+ cd
+ ./Allwmake
./Allwmake: line 10: ./Allwmake: No existe el fichero o el directorio
+ cd src
+ ./Allwmake
+ cd OpenFOAM
+ wmakeLnInclude .
./Allwmake: line 4: wmakeLnInclude: command not found
+ cd Pstream
+ ./Allwmake
+ wmake libso dummy
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ case "$WM_MPLIB" in
+ wmake libo OSspecific/
./Allwmake: line 6: wmake: command not found
+ wmake libso OpenFOAM
./Allwmake: line 7: wmake: command not found
+ wmake libso lagrangian/basic
./Allwmake: line 9: wmake: command not found
+ wmake libso triSurface
./Allwmake: line 11: wmake: command not found
+ wmake libso edgeMesh
./Allwmake: line 12: wmake: command not found
+ wmake libso meshTools
./Allwmake: line 13: wmake: command not found
+ wmake libso finiteVolume
./Allwmake: line 14: wmake: command not found
+ cd decompositionAgglomeration
+ ./Allwmake
+ wmake libso decompositionMethods
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ '[' -d '' ']'
+ wmake libso MGridGenGamgAgglomeration
./Allwmake: line 11: wmake: command not found
+ wmake libso sampling
./Allwmake: line 18: wmake: command not found
+ wmake libso dynamicMesh
./Allwmake: line 20: wmake: command not found
+ wmake libso dynamicFvMesh
./Allwmake: line 21: wmake: command not found
+ wmake libso topoChangerFvMesh
./Allwmake: line 22: wmake: command not found
+ wmake libso fvMotionSolver
./Allwmake: line 23: wmake: command not found
+ wmake libso engine
./Allwmake: line 24: wmake: command not found
+ wmake libso ODE
./Allwmake: line 26: wmake: command not found
+ wmake libso randomProcesses
./Allwmake: line 27: wmake: command not found
+ cd thermophysicalModels
+ ./Allwmake
+ wmake libso specie
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmake libso thermophysicalFunctions
./Allwmake: line 5: wmake: command not found
+ wmake libso liquids
./Allwmake: line 6: wmake: command not found
+ wmake libso liquidMixture
./Allwmake: line 7: wmake: command not found
+ wmake libso solids
./Allwmake: line 8: wmake: command not found
+ wmake libso solidMixture
./Allwmake: line 9: wmake: command not found
+ wmake libso basic
./Allwmake: line 11: wmake: command not found
+ wmake libso combustion
./Allwmake: line 12: wmake: command not found
+ wmake libso laminarFlameSpeed
./Allwmake: line 13: wmake: command not found
+ wmake libso chemistryModel
./Allwmake: line 14: wmake: command not found
+ wmake libso pdfs
./Allwmake: line 15: wmake: command not found
+ wmake libso radiation
./Allwmake: line 16: wmake: command not found
+ wmake libso barotropicCompressibilityModel
./Allwmake: line 17: wmake: command not found
+ cd transportModels
+ ./Allwmake
+ wmake libso incompressible
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmake libso interfaceProperties
./Allwmake: line 5: wmake: command not found
+ cd turbulenceModels
+ ./Allwmake
+ cd RAS
+ ./Allwmake
+ wmake libso incompressible
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmake libso compressible
./Allwmake: line 5: wmake: command not found
+ cd LES
+ ./Allwmake
+ wmake libso LESfilters
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmakeLnInclude incompressible
./Allwmake: line 5: wmakeLnInclude: command not found
+ wmake libso LESdeltas
./Allwmake: line 6: wmake: command not found
+ wmake libso incompressible
./Allwmake: line 7: wmake: command not found
+ wmake libso compressible
./Allwmake: line 8: wmake: command not found
+ cd lagrangian
+ ./Allwmake
+ wmake libso basic
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmake libso solidParticle
./Allwmake: line 5: wmake: command not found
+ wmake libso intermediate
./Allwmake: line 6: wmake: command not found
+ wmake libso dieselSpray
./Allwmake: line 7: wmake: command not found
+ cd molecularDynamics
+ wmake libso potential
./Allwmake: line 8: wmake: command not found
+ cd molecularDynamics
+ wmake libso molecule
./Allwmake: line 9: wmake: command not found
+ cd postProcessing
+ ./Allwmake
+ wmake libo postCalc
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmake libso forces
./Allwmake: line 5: wmake: command not found
+ wmake libso fieldAverage
./Allwmake: line 6: wmake: command not found
+ wmake libso foamCalcFunctions
./Allwmake: line 7: wmake: command not found
+ cd conversion
+ ./Allwmake
+ wmake libso
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ wmake libso autoMesh
./Allwmake: line 36: wmake: command not found
+ wmake libso errorEstimation
./Allwmake: line 37: wmake: command not found
+ cd applications
+ ./Allwmake
+ cd solvers
+ wmake all
./Allwmake: line 4: wmake: command not found
+ cd utilities
+ wmake all
./Allwmake: line 5: wmake: command not found
+ '[' '' = doc ']'

We found /rules/General directory but not /rules//general, as the message error required

Another way, we changed permissions in *make* files, but this no to resolved the problems

We would greatly appreciate any help on how to resolve this problems.
gmc_salta is offline   Reply With Quote

Old   October 31, 2008, 11:14
Default Are you sure you have followed
  #7
lin
Senior Member
 
Hua Zen
Join Date: Mar 2009
Posts: 114
Rep Power: 8
lin is on a distinguished road
Are you sure you have followed the README,eapecially the following part?

------------------------------------------------------------------------

1) EITHER, if running bash or ksh (if in doubt type 'echo $SHELL'), source the
etc/bashrc file by adding the following line to the end of your
$HOME/.bashrc file:

+ . $HOME/OpenFOAM/OpenFOAM-<version>/etc/bashrc

Then update the environment variables by sourcing the $HOME/.bashrc file by
typing in the terminal:

+ . $HOME/.bashrc

2) OR, if running tcsh or csh, source the etc/cshrc file by adding the
following line to the end of your $HOME/.cshrc file:

+ source $HOME/OpenFOAM/OpenFOAM-<version>/etc/cshrc

Then update the environment variables by sourcing the $HOME/.cshrc file by
typing in the terminal:

+ source $HOME/.cshrc
lin is offline   Reply With Quote

Old   November 3, 2008, 07:54
Default Hello, Hua Zen We are sure th
  #8
New Member
 
sonia esteban
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Rep Power: 8
gmc_salta is on a distinguished road
Hello, Hua Zen
We are sure that had doing source indicated in readme file.
At first we believed that didn't sourcing correctly, because no get answering in the terminal (load gcc,java,paraview like OpenFOAM-1.4.1). Is this correct?
We observe another difference with OF-1.4.1, our bashrc file in /OpenFOAM/OpenFOAM-1.5/etc isn't a script file but a text file. We changed properties to do execute file. Is it right?
We appreciate you answer.
Thanks
gmc_salta is offline   Reply With Quote

Old   November 3, 2008, 10:33
Default Neither is correct in my opini
  #9
lin
Senior Member
 
Hua Zen
Join Date: Mar 2009
Posts: 114
Rep Power: 8
lin is on a distinguished road
Neither is correct in my opinion.
OF 1.5 do not print any information.
You do not need to change it to be executable.

Still I think it is related to your sourcing.Because it can not find "wmake" command.
lin is offline   Reply With Quote

Old   November 3, 2008, 12:00
Default Thanks for your advice We che
  #10
New Member
 
sonia esteban
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Rep Power: 8
gmc_salta is on a distinguished road
Thanks for your advice
We check again our sourcing and noticed one stupid error!!, we copied wrong the last line in .bashrc file. Correct it and Allwmake is working fine.
We will revised another messages errors that give Allwmake.

Sorry for waste your time.
Bye
gmc_salta is offline   Reply With Quote

Old   November 24, 2008, 08:19
Default Dear Hua Zen We are repeated
  #11
New Member
 
sonia esteban
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Rep Power: 8
gmc_salta is on a distinguished road
Dear Hua Zen
We are repeated one question in other post, because nobody answered us in there.

We followed the instructions for installation OF1.5, in SUSE10.3 for 32 bit indicated in:

http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...tml?1227184516

We install all packages (GCC, Cmake, mpfr, gmp) also we done the symbolic link for library python, as root.
When execute ./Allwmake followed message error we obtained:

make[1]: Debido a los errores, el objetivo `application' no se reconstruyó.
make[1]: se sale del directorio `/home/foam5/OpenFOAM/OpenFOAM-1.5/applications/utilities/postProcessing'
make: *** [postProcessing] Error 2
make: Debido a los errores, el objetivo `application' no se reconstruyó.
+ '[' '' = doc ']'

We think this error could corrected with build paraview.
So we followed the instructions of readme file about, compiling Paraview3.3 and PV3FoamReader module, when execute buildParaView3.3-cvs we get this message error:
.......
[ 14%] Building CXX object VTK/Graphics/CMakeFiles/vtkGraphics.dir/vtkGraphLayoutFilter.o
[ 14%] Building CXX object VTK/Graphics/CMakeFiles/vtkGraphics.dir/vtkGridSynchronizedTemplates3D.o
/home/foam5/OpenFOAM/ThirdParty/ParaView3.3-cvs/VTK/Graphics/vtkGridSynchronized Templates3D.cxx: In function 'void ContourGrid(vtkGridSynchronizedTemplates3D*, int*, T*, vtkStructuredGrid*, vtkPolyData*, PointsType*, vtkDataArray*) [with T = vtkGridSynchronizedTemplates3D::ThreadedExecute::V TK_TT, PointsType = ContourGrid::VTK_TT]':
/home/foam5/OpenFOAM/ThirdParty/ParaView3.3-cvs/VTK/Graphics/vtkGridSynchronized Templates3D.cxx:736: internal compiler error: Violación de segmento
Please submit a full bug report,
with preprocessed source if appropriate.
See <http://gcc.gnu.org/bugs.html> for instructions.
make[2]: *** [VTK/Graphics/CMakeFiles/vtkGraphics.dir/vtkGridSynchronizedTemplates3D.o] Error 1
make[1]: *** [VTK/Graphics/CMakeFiles/vtkGraphics.dir/all] Error 2
make: *** [all] Error 2
done

So, if you've got an idea about this error, pleased help us. Are missing another packages install for?
Bye
Sonia and Ana
gmc_salta is offline   Reply With Quote

Old   November 24, 2008, 08:41
Default Sorry,I could not help. But
  #12
lin
Senior Member
 
Hua Zen
Join Date: Mar 2009
Posts: 114
Rep Power: 8
lin is on a distinguished road
Sorry,I could not help.

But perhaps I know one reason that you do not get any answer. For the discussion board,it's better to pose everything in English,including the error message.
lin is offline   Reply With Quote

Old   November 24, 2008, 08:55
Default Dear Huan Zen Thank you for
  #13
New Member
 
sonia esteban
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Rep Power: 8
gmc_salta is on a distinguished road
Dear Huan Zen

Thank you for your quickly answer we try to change our idiom in our system.
Then we send above message in English.
Bye
Sonia and Ana
gmc_salta is offline   Reply With Quote

Old   November 29, 2008, 00:43
Default Hello Sonia and Ana, /home/
  #14
Senior Member
 
Martin Beaudoin
Join Date: Mar 2009
Posts: 330
Rep Power: 13
mbeaudoin will become famous soon enough
Hello Sonia and Ana,

/home/foam5/OpenFOAM/ThirdParty/ParaView3.3-cvs/VTK/Graphics/vtkGridSynchronized Templates3D.cxx:736: internal compiler error: Violación de segmento

This is a "Segmentation violation" error message while compiling the file vtkGridSynchronizedTemplates3D.C

Make sure you are using the right version of g++ for compiling ParaView.

Martin
mbeaudoin is offline   Reply With Quote

Old   December 1, 2008, 08:42
Default Hello Martin Thank for your r
  #15
New Member
 
sonia esteban
Join Date: Mar 2009
Posts: 12
Rep Power: 8
gmc_salta is on a distinguished road
Hello Martin
Thank for your reply
We haven't available any g++ for install in software management by Yast
we revised our system and version gcc installed is 4.2.1, but we had seen in other discussions, that necessary version for gcc is 4.3.1 or later.
We search in repositories pages for suse-10.3 and only found the most recent version 4.2.1.
We had seen gcc-c++ (version 4.2-24) installed in our system, is this package the same?
We needed work with OF-1.5 in suse10.3 because we had OF-1.4 working fine.
Is possible resolve our problem without changed to suse-11?
Thank for your advice.
Sonia and Ana
gmc_salta is offline   Reply With Quote

Old   December 1, 2008, 10:11
Default I have found a few rpms of gcc
  #16
Member
 
Leonardo Honfi Camilo
Join Date: Mar 2009
Location: Delft, Zuid Holland, The Netherlands
Posts: 48
Rep Power: 8
lhcamilo is on a distinguished road
I have found a few rpms of gcc at this following address: http://rpmfind.net/linux/rpm2html/search.php?query=gcc

hope it helps
lhcamilo is offline   Reply With Quote

Old   December 6, 2008, 23:45
Default Hi, i have installed Open F
  #17
Member
 
Vishal Jambhekar
Join Date: Mar 2009
Location: University Stuttgart, Stuttgart Germany
Posts: 90
Blog Entries: 1
Rep Power: 8
vishal is on a distinguished road
Hi,

i have installed Open Foam Version 1.5 (64 bit) with suse as operating system. i am able to run most of the cases as well. But the problrm i am unable to got FoamX window....
And foam X is not also present in Utelities for my system.
Can someone help mw with this problem.....
__________________
Cheers,

Vishal Jambhekar...
"Simulate the way ahead......!!!"
vishal is offline   Reply With Quote

Old   December 7, 2008, 05:41
Default FoamX is no longer developed o
  #18
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 854
Rep Power: 13
henry is on a distinguished road
FoamX is no longer developed or supported by OpenCFD and is not included in the 1.5 release or subsequent releases. The 1.5 documentation describes how to use OpenFOAM without FoamX and most users find this preferable.

H
henry is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ParaFoam error in OpenFOAM15 asaha OpenFOAM Paraview & paraFoam 24 November 2, 2009 20:16
ParaFoam problem matthias1 OpenFOAM Bugs 5 October 12, 2009 11:57
OpenFOAM15 paraFoam bug koen OpenFOAM Bugs 19 June 30, 2009 10:46
HowTo Make paraFoam from OpenFOAM15 work on OpenSuse11 by installing Qt435 in home directory wenterodt OpenFOAM Installation 52 June 26, 2009 17:01
problem in incomplete nonpremixed combustion muro FLUENT 0 September 28, 2007 06:54


All times are GMT -4. The time now is 21:13.