CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Installation on Windows, Mac and other Unsupported Platforms

2.1 installation on Mountain Lion help please!

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   April 22, 2013, 13:31
Default 2.1 installation on Mountain Lion help please!
  #1
New Member
 
Peter Hagan
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Rep Power: 5
PeteH is on a distinguished road
Hi all,

I have been in the background on this forum a lot. Mostly reviewing all the problems people have had installing openFOAM. Well I finally got the courage to have a go and install it myself. I used the wiki install guide found here

http://openfoamwiki.net/index.php/Ho...enFOAM_v21_Mac

The installation process went pretty smoothly, or so I thought... When I go to run the cavity tutorial I get an error when running the paraFoam command.

Code:
Petes-MacBook-Pro-2:cavity Pete$ paraFoam

FATAL ERROR: ParaView reader module libraries do not exist

Please build the reader module before continuing:
cd $FOAM_UTILITIES/postProcessing/graphics/PV3Readers
./Allwclean
./Allwmake
I I cd'd to that folder and performed the Allwclean and Allwmake but get the same error when I try to run paraFoam again. Any ideas?


Also,
I tried to build ParaView from the Thirdparty2.1.1 folder and got this error:
Code:
*** Error: cannot find qmake either at $QMAKE_PATH or in current $PATH
So I tried to build the Qt in the Thirdparty2.1.1 folder and recieved this error:
Code:
Petes-MacBook-Pro-2:ThirdParty-2.1.1 Pete$ ./makeQt
---------------
Starting build: Qt-4.7.3
./makeQt: line 107: cd: /Users/Pete/OpenFOAM/ThirdParty-2.1.1/qt-everywhere-opensource-src-4.7.3: No such file or directory
Error building: Qt-4.7.3
I'm assuming this has something to do with it.

Any help would be greatly appreciated!
Thanks!
Pete
PeteH is offline   Reply With Quote

Old   April 22, 2013, 15:59
Default
  #2
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 7,450
Blog Entries: 33
Rep Power: 73
wyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the rough
Greetings Peter and welcome to the forum!

Did you see the chapter 3 on the instructions? Well, if they seemed to confusing, please check if the current description is better now: http://openfoamwiki.net/index.php/Ho...using_ParaView

In essence, if you follow the description on that chapter, you don't need to build ParaView from source code!

Best regards,
Bruno

PS: thanks for posting in the right forum. Next time you can use the triangle sign on the lower left corner of a post, to report a misplaced post. Or contact one of the forum admins/moderators, as listed in the main forum, at the end of the list of forums!

Last edited by wyldckat; April 22, 2013 at 16:49. Reason: added PS
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   April 22, 2013, 16:31
Default
  #3
New Member
 
Peter Hagan
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Rep Power: 5
PeteH is on a distinguished road
Thanks for the quick reply!

That got it working. I had trouble understanding if I needed a .alias file but I just put the aliases in my bashrc and that got it working.

I was able to run the blockMesh and icoFoam before but now I'm having another problem.
When trying to run blockMesh I get:
Code:
dyld: Library not loaded: /Users/Pete/OpenFOAM/ThirdParty-2.1.1/platforms/darwinIntel64Gcc46/openmpi-1.5.3/lib/libmpi.1.dylib
  Referenced from: /Users/Pete/OpenFOAM/OpenFOAM-2.1.1/platforms/darwinIntel64Gcc46DPOpt/lib/openmpi-1.5.3/libPstream.dylib
  Reason: image not found
Trace/BPT trap: 5
I went to the first directory and noticed that libPstream.dylib was there but the lib folder was not.

but it was working before???

Did I change something/recompile something that could make this happen?

Thanks for all your help!

Pete
PeteH is offline   Reply With Quote

Old   April 22, 2013, 16:52
Default
  #4
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 7,450
Blog Entries: 33
Rep Power: 73
wyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the rough
Hi Pete,

How did you do this step: http://openfoamwiki.net/index.php/Ho...penMPI-version - when you were following the instructions for the first time?

Best regards,
Bruno
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   April 23, 2013, 11:23
Default
  #5
New Member
 
Peter Hagan
Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Rep Power: 5
PeteH is on a distinguished road
Hi Bruno,

I did that step incorrectly. I performed it again and everything seems to be working properly now! This is my first, real, in depth try at the terminal prompt so it's been a little shaky. Thanks for all the help! I'm sure you will be seeing me in the meshing section shortly!

Thanks again,
Pete
PeteH is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
installation on mac os x lion achyutan OpenFOAM Installation on Windows, Mac and other Unsupported Platforms 1 February 28, 2013 09:15
Installing OpenFoam 2.1.1 on OS X 10.8.2 (Mountain Lion) TomGEO OpenFOAM Installation on Windows, Mac and other Unsupported Platforms 11 December 11, 2012 12:08
Openfoam 2.1 installation in ubuntu 12.04 jsm OpenFOAM Installation 11 May 7, 2012 05:56
Problem: Openfoam 2.1 installation from git repo fertinaz OpenFOAM Installation 10 March 2, 2012 12:26


All times are GMT -4. The time now is 01:08.