CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Installation

Installation on ubuntu 13.04

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   June 18, 2013, 02:06
Default Installation on ubuntu 13.04
  #1
Senior Member
 
Vaze
Join Date: Jun 2009
Posts: 133
Rep Power: 8
mvee is on a distinguished road
Hi all

I have recently installed ubuntu 13.04, on which I would like to install openfoam. I could not fine the procedure to install openfoam v2.2.0

Can anyone please tell me the procedure? Does openfoam v2.2.0 compatible with ubuntu 12.10?

What changes are required to make it compatible with 13.04?

Thanks
Mvee
mvee is offline   Reply With Quote

Old   June 19, 2013, 04:30
Default
  #2
Senior Member
 
Vaze
Join Date: Jun 2009
Posts: 133
Rep Power: 8
mvee is on a distinguished road
Hi

I tried to install OF 2.2.0 on Ubuntu 13.04. When I gave command of sudo apt-get update, I did not able to install few packages that prevents me to install the OF.

Is there any other way to install it? I have followed the way similar to the installation on ubuntu 12.10.

Thanks in advance
Mvee
mvee is offline   Reply With Quote

Old   June 20, 2013, 05:18
Default paraview error on ubuntu 13.04
  #3
New Member
 
patrick okolo
Join Date: Nov 2011
Posts: 14
Rep Power: 5
pitpat231 is on a distinguished road
plsi need your advice, am kinda new to ubuntu, so i will really appreciate a simplified solution (step by step if possible). i recently installed openfoam2.2.0 on my ubuntu 13.04 OS, 64bit system. i ran the motorbike case on openfoam, it ran alright the trying to view it on paraview i get the following error ;

ERROR: In /build/buildd/paraview-3.98.0/VTK/IO/Geometry/vtkOpenFOAMReader.cxx, line 4468
vtkOpenFOAMReaderPrivate (0x23b6cc0): Error reading line 20 of /home/chijioke/OpenFOAM/chijioke-2.2.0/run/tutorials/incompressible/simpleFoam/motorBike/system/forceCoeffs: Found duplicated entries with keyword log


ERROR: In /build/buildd/paraview-3.98.0/VTK/Common/ExecutionModel/vtkExecutive.cxx, line 753
vtkPVCompositeDataPipeline (0x23afd40): Algorithm vtkPOpenFOAMReader(0x239f370) returned failure for request: vtkInformation (0x23b6c70)
Debug: Off
Modified Time: 111085
Reference Count: 1
Registered Events: (none)
Request: REQUEST_INFORMATION
ALGORITHM_AFTER_FORWARD: 1
FORWARD_DIRECTION: 0

pls i will really appreciate a solution from the house.
p, li { white-space: pre-wrap; }
pitpat231 is offline   Reply With Quote

Old   June 20, 2013, 06:00
Default
  #4
Senior Member
 
Vaze
Join Date: Jun 2009
Posts: 133
Rep Power: 8
mvee is on a distinguished road
Hi pitpat231

How did you install OF? I could not.
Can you please tell me the procedure? I have followed the procedure described on OF site but got error of "certain packages are not installed".

Please tell me how to install.

Thank you
Mvee
mvee is offline   Reply With Quote

Old   June 20, 2013, 09:42
Default
  #5
New Member
 
patrick okolo
Join Date: Nov 2011
Posts: 14
Rep Power: 5
pitpat231 is on a distinguished road
i actually saw the procedure on openfoam website. here is the link; http://www.openfoam.org/download/ubuntu.php.

pls dose anyone have Bruno, wlydkat's email, or the Engys Guys own, i really need them to help me out with my above problem.
pitpat231 is offline   Reply With Quote

Old   June 20, 2013, 16:06
Default
  #6
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 8,312
Blog Entries: 34
Rep Power: 84
wyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nice
Greetings to all!

@Mvee: I'm sorry, but I gotta ask this... Did you try using Google or some other online search engine to look for the following sentence?
Code:
OpenFOAM Ubuntu 13.04
I ask this because, at least for me, the first link I get points to here: http://openfoamwiki.net/index.php/In...M-2.2.0/Ubuntu - and if you click on the link for "Ubuntu 13.04", you would find all of the instructions you need to install OpenFOAM 2.2.0 : http://openfoamwiki.net/index.php/In...u#Ubuntu_13.04



@pitpat231: Uhm... did you at least try and click on my user name link? Because you should get indications about how to contact me in my user page!
As for Helyx-OS, there is a dedicated discussion board they have got here: http://sourceforge.net/p/helyx-os/di...?source=navbar
Either way, I see you've already gotten an answer for your question about Helyx-OS: Helyx Doesnt load my stl geometry

Also, about the problem you're having with ParaView:
  1. Edit the file "system/forceCoeffs" that you have inside the case folder "incompressible/simpleFoam/motorBike/".
  2. Find this line:
    Code:
    log         true;
  3. Remove that line.
  4. Save and close the file.
  5. Try running paraFoam once again.
Best regards,
Bruno
wyldckat is online now   Reply With Quote

Old   June 21, 2013, 07:01
Default
  #7
New Member
 
patrick okolo
Join Date: Nov 2011
Posts: 14
Rep Power: 5
pitpat231 is on a distinguished road
@Bruno, thanks alot, it worked, my paraview dosent give the error again. i managed to get the stl geometry showing in helyx, in trying to creat my mesh and running the solver i get the following error;

MPI_ABORT was invoked on rank 3 in communicator MPI_COMM_WORLD
with errorcode 1.

NOTE: invoking MPI_ABORT causes Open MPI to kill all MPI processes.
You may or may not see output from other processes, depending on
exactly when Open MPI kills them.
--------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
mpirun has exited due to process rank 3 with PID 3555 on
node chijioke-W240HU-W250HUQ exiting without calling "finalize". This may
have caused other processes in the application to be
terminated by signals sent by mpirun (as reported here).
--------------------------------------------------------------------------
[chijioke-W240HU-W250HUQ:03550] 1 more process has sent help message help-mpi-api.txt / mpi-abort
[chijioke-W240HU-W250HUQ:03550] Set MCA parameter "orte_base_help_aggregate" to 0 to see all help / error messages

pls how do you advice i handle this ???
thanks in advance


edit: Hi Bruno, just to add that my laptop is a intel corei7, so am running the solver on 7 proccessors.

thanks

Last edited by wyldckat; June 22, 2013 at 16:01. Reason: merged posts, since they weren't too far apart in time
pitpat231 is offline   Reply With Quote

Old   June 22, 2013, 16:02
Default
  #8
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 8,312
Blog Entries: 34
Rep Power: 84
wyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nice
Hi Patrick,

I'll answer on the other dedicated thread you've got: Helyx Doesnt load my stl geometry
edit: didn't manage to do it yesterday, but chegdan is on the case

Best regards,
Bruno

Last edited by wyldckat; June 23, 2013 at 11:34. Reason: see "edit:"
wyldckat is online now   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Openfoam 2.1 installation in ubuntu 12.04 jsm OpenFOAM Installation 11 May 7, 2012 04:56
Problem? with Installation of OpenFOAM 2.1.0 on to Ubuntu 10.4.4 VirtualBox Stubby OpenFOAM Installation 8 March 5, 2012 16:12
openFOAM installation in ubuntu 11.10 kirubhakaran OpenFOAM Installation 5 February 17, 2012 03:16
Installation of OpenFOAM-1.6 on Ubuntu 9.10 marval OpenFOAM Installation 2 March 17, 2010 09:33
Adventure of fisrst openfoam installation on Ubuntu 710 jussi OpenFOAM Installation 0 April 24, 2008 14:25


All times are GMT -4. The time now is 17:59.