CFD Online Discussion Forums

CFD Online Discussion Forums (http://www.cfd-online.com/Forums/)
-   OpenFOAM Installation (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam-installation/)
-   -   Not getting results from icoFoam (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam-installation/57315-not-getting-results-icofoam.html)

claws April 23, 2008 14:07

Hi - I've been fiddling with O
 
Hi - I've been fiddling with OpenFOAM the last couple of days but haven't been able to find an answer to my problem (pls. tell me what else to post to help you help me http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif :

System is uBuntu 7.10 - OpenFOAM 1.4.1 double precision

When running the 'cavity case' with icoFoam, nothing happens after the text scrolls by. Ie. no cavity.foam file is created
(blockMesh ran before that)
Heres the last part when I run icoFoam . cavity:
Time = 0.5

Courant Number mean: 0.116925 max: 0.852134
DILUPBiCG: Solving for Ux, Initial residual = 1.89493e-07, Final residual = 1.89493e-07, No Iterations 0
DILUPBiCG: Solving for Uy, Initial residual = 4.14522e-07, Final residual = 4.14522e-07, No Iterations 0
DICPCG: Solving for p, Initial residual = 1.06665e-06, Final residual = 3.39604e-07, No Iterations 1
time step continuity errors : sum local = 5.25344e-09, global = 1.23705e-18, cumulative = -4.08805e-18
DICPCG: Solving for p, Initial residual = 5.36118e-07, Final residual = 5.36118e-07, No Iterations 0
time step continuity errors : sum local = 6.86432e-09, global = 1.37312e-18, cumulative = -2.71493e-18
ExecutionTime = 0.27 s ClockTime = 19 s

End

claus@kafka:~/OpenFOAM/claus-1.4.1/run/tutorials/icoFoam$ ls cavity/
0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 constant system


and the foamInstallationTest:

Executing /home/claus/OpenFOAM/OpenFOAM-1.4.1/bin/foamInstallationTest:


Checking basic setup...
-------------------------------------------------------------------------------
Shell: bash
Host: kafka
OS: Linux version 2.6.22-14-generic
User: claus
User_config: /home/claus/.bashrc
Foam_config: /home/claus/.OpenFOAM-1.4.1/bashrc sourced correctly.
-------------------------------------------------------------------------------


Checking main FOAM env variables...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory Valid Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$WM_PROJECT_INST_DIR /home/claus/OpenFOAM yes yes
$WM_PROJECT_USER_DIR /home/claus/OpenFOAM/claus-1.4.1 yes no
$FOAM_JOB_DIR /home/claus/OpenFOAM/jobControl yes yes
-------------------------------------------------------------------------------


Checking the FOAM env variables set on the PATH...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory Valid Path Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$WM_PROJECT_DIR /home/claus/OpenFOAM/OpenFOAM-1.4.1 yes yes yes

$FOAM_USER_APPBIN ...1.4.1/applications/bin/linuxGccDPOpt yes yes no
$FOAM_APPBIN ...1.4.1/applications/bin/linuxGccDPOpt yes yes yes
$WM_DIR .../claus/OpenFOAM/OpenFOAM-1.4.1/wmake yes yes yes
$FOAMX_PATH ...ations/utilities/preProcessing/FoamX yes no yes
$CEI_HOME /usr/local/ensight/CEI no no

$JAVA_PATH /opt/OpenFOAM-1.4.1/j2sdk1.4.2_05 yes yes no
$MICO_ARCH_PATH .../mico-2.3.12/platforms/linuxGccDPOpt yes yes yes
$LAM_ARCH_PATH --------- env variable not set --------- yes
$MPICH_ARCH_PATH --------- env variable not set --------- no
-------------------------------------------------------------------------------


Checking the FOAM env variables set on the LD_LIBRARY_PATH...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory Valid Path Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$FOAM_LIBBIN ...OAM/OpenFOAM-1.4.1/lib/linuxGccDPOpt yes yes yes
$FOAM_USER_LIBBIN ...enFOAM/claus-1.4.1/lib/linuxGccDPOpt yes yes no
$LAM_ARCH_PATH --------- env variable not set --------- yes
-------------------------------------------------------------------------------


Software versions
-------------------------------------------------------------------------------
Software Version Location
-------------------------------------------------------------------------------
gcc 4.1.3
WARNING: Conflicting installations:
foam settings: /home/claus/OpenFOAM/linux/gcc-4.2.1/bin/gcc
current path : /usr/bin/gcc
CRITICAL ERROR

java 1.4.2_05 /opt/OpenFOAM-1.4.1/j2sdk1.4.2_05/bin/java
gzip 1.3.12 /bin/gzip
tar 1.3.12 /bin/tar
icoFoam .../OpenFOAM-1.4.1/applications/bin/linuxGccDPOpt/icoFoam
-------------------------------------------------------------------------------


Checking file/directory permissions...
-------------------------------------------------------------------------------
File/directory Set Reqd Crit
-------------------------------------------------------------------------------


Checking networking...
-------------------------------------------------------------------------------
Action Result Crit
-------------------------------------------------------------------------------
Pinging_kafka Successful yes
Pinging_localHost Successful yes
Test_rsh: Unsuccessful_connection_refused* yes
Test_ssh: Successful yes
(*) Only one of rsh or ssh is required by the Foam enviroment.

-------------------------------------------------------------------------------

Base configuration ok.

The foam installation contains 1 critical error(s).

Review the output for warning messages and consult
the installation guide for trouble shooting.

thx http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif

dmoroian April 23, 2008 15:16

It seems that the solver ran p
 
It seems that the solver ran properly and produced the time directories: 0.1 0.2....0.5
To see the results type:
paraFoam ./ cavity
in the icoFoam directory.
Indeed there is an error with your installation. Type:
ls /home/claus/OpenFOAM/linux/gcc-4.2.1
If you don't have it, then you did not install the gcc compiler.

Dragos

claws April 23, 2008 17:47

Hi - thanks for responding htt
 
Hi - thanks for responding http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif

This is the console-output I get when running

claus@kafka:~/OpenFOAM/claus-1.4.1/run/tutorials/icoFoam$ paraFoam ./ cavity
ErrorMessage
# Error or warning: There was a VTK Error in file: /home/dm2/henry/OpenFOAM/linuxSrc/paraview-2.4.4/GUI/Client/vtkPVWindow.cxx (2366)
vtkPVWindow (0x829b8a8): Cannot read file information when no reader is specified. This probably means that the reader for the file with name: /home/claus/OpenFOAM/claus-1.4.1/run/tutorials/icoFoam/cavity/cavity.foam cannot be found
ErrorMessage end
ErrorMessage
# Error or warning: There was a VTK Error in file: /home/dm2/henry/OpenFOAM/linuxSrc/paraview-2.4.4/GUI/Widgets/vtkKWApplication.cx x (1335)
vtkPVApplication (0x8114518):
Script:
paraFoam.pvs
Returned Error on line 11:
invalid command name ""
ErrorMessage end

cavity.foam never gets created it seems.

About gcc - shouldn't the gcc installed on my system be good enough? it is correctly located in /usr/bin/gcc

I cannot understand why a simple 'icoFoam . cavity' does not produce the files mentioned in the tutorial.

Thx http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif

EDIT ! just tried the steps again before posting. Now it seems that a cavity.foam file is created, but it is empty and produces the error stated above - so still no go

dmoroian April 24, 2008 01:20

Did you install any third part
 
Did you install any third party software (paraview, java and gcc)?
I ask because now I see you have java somewhere else too!
If you don't recompile anything, than you don't need the compiler. However, if you will do anything more than just tutorials, then it's most likely that you will need to modify slightly some of the solvers/utilities. In that case you have to use the compiler that comes with OpenFOAM (one of the reasons is that it is newer than the one in your linux distribution).
Now I'm curious if you have installed paraview...? paraFoam is just a script that uses paraview to print results, so if you didn't install it, no wonder it doesn't run.

Dragos

claws April 24, 2008 08:04

well i DID install paraview -
 
well i DID install paraview - but im not sure I did it the right way - I extracted it in /opt/OpenFOAM-1.4.1/paraview-2.4.4 and linked the executable to /usr/local/bin along with the libs and 'include' -- paraview starts up fine with 'paraview' in a console and paraFoam succeeds in calling paraview (as the error-message states) but maybe thats not the way to do it?

But can't we agree that 'icoFoam . cavity' should create a cavity.foam file containing something? http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif

dmoroian April 24, 2008 08:09

Hi Claus, No icoFoam . cavity
 
Hi Claus,
No icoFoam . cavity doesn't create the cavity.foam file. This is created by the paraFoam utility (I think...).
I also think you have to install paraview in ~/OpenFOAM/linux/paraview-2.4.4, otherwise it will not be found. Please follow the instructions from the OpenFOAM download webpage. They are very simple, and you don't have to create any symbolic links.

Dragos

claws April 24, 2008 08:44

hah! that did it! http://www.c
 
hah! that did it! http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif

I looked at 'paraFoam' and it is indeed 'paraFoam' that creates cavity.foam
-------------------
touch $caseName.foam
paraview paraFoam.pvs
rm paraFoam.pvs $caseName.foam 2>/dev/null
-------------------

Well I guess Im ready to get overwhelmed by OpenFOAM by now - I'll return with other questions in the forum http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif thx for the help! http://www.cfd-online.com/OpenFOAM_D...part/happy.gif

musahossein September 16, 2008 22:06

Gentlemen: I am having the
 
Gentlemen:

I am having the following problem with paraView. In the documentation for the cavity tutorial, I am trying to follow the instructions for plotting a graph. On page U-35, approx 4th paragraph, we are asked to select "scatter plot", from the Plot Type menu in the Display panel. I dont see Plot Type in the display panel.

Has anyone faced the same problem? I am running Paraview 3.3.0 on Suse 11.0

Thanks
Musa


All times are GMT -4. The time now is 04:53.