CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Installation

Suse10 FoamX problem

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   September 27, 2005, 05:54
Default Hello and sorry about this lon
  #1
New Member
 
Frank Steinbacher
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Rep Power: 8
frank178 is on a distinguished road
Hello and sorry about this long message!

I'm totally new in using OpenFoam. :-)

I installed Openfoam 1.2 and the installation test passes without any faults, the icoFoam tutorial also runs without any problems:
sleur@Wb:~/OpenFOAM/frank/run/tutorials/icoFoam> ./Allrun
Running blockMesh on cavity
Running icoFoam on cavity
Cloning cavityFine case from cavity
Running blockMesh on cavityFine
Running mapFields from cavity to cavityFine
Running icoFoam on cavityFine
Running blockMesh on cavityGrade
Running mapFields from cavityFine to cavityGrade
Running icoFoam on cavityGrade
Cloning cavityHighRe case from cavity
Setting cavityHighRe to generate a secondary vortex
Copying cavity/0* directory to cavityHighRe
Running blockMesh on cavityHighRe
Running icoFoam on cavityHighRe
Running blockMesh on cavityClipped
Running mapFields from cavity to cavityClipped
Running icoFoam on cavityClipped
fluentMeshToFoam: converting mesh elbow/elbow.msh
Running icoFoam on elbow
Running foamMeshToFluent on elbow
Running foamDataToFluent on elbow

But when I want to start FoamX:
sleur@Wb:~/OpenFOAM/OpenFOAM-1.2/bin> FoamX
Starting NameServer with inet:Wb:1234 ...
/home/sleur/OpenFOAM/OpenFOAM-1.2/bin/runFoamXHB: line 122: nsd: command not found

By searching the board, I allready found the hint to change e.g. my port number in $FOAMX_USER_CONFIG/FoamXClient.cfg
but this files and even the directory don't exist.

Can you please help me or give me an hint!! :-)

Thanks!

PS: When I run icoFoam I get following message.
sleur@Wb:~/OpenFOAM/OpenFOAM-1.2/bin> icoFoam
/*---------------------------------------------------------------------------*\
| ========= | |
| \ / F ield | OpenFOAM: The Open Source CFD Toolbox |
| \ / O peration | Version: 1.2 |
| \ / A nd | Web: http://www.openfoam.org |
| \/ M anipulation | |
\*---------------------------------------------------------------------------*/

Exec : icoFoam
Date : Sep 27 2005
Time : 11:26:40
Host : Wb
PID : 16872

Usage: icoFoam <root> <case> [-parallel]


--> FOAM FATAL ERROR : Wrong number of arguments, expected 2 found 0


FOAM exiting


My foamInstallationTest:
Executing /home/sleur/OpenFOAM/OpenFOAM-1.2/bin/foamInstallationTest:


Checking basic setup...
-------------------------------------------------------------------------------
Shell: bash
Host: Wb
OS: Linux version 2.6.13-9-smp
User: sleur
User_config: /home/sleur/.bashrc
Foam_config: /home/sleur/.OpenFOAM-1.2/bashrc sourced correctly.
-------------------------------------------------------------------------------


Checking main FOAM env variables...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory Valid Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$WM_PROJECT_INST_DIR /home/sleur/OpenFOAM yes yes
$WM_PROJECT_USER_DIR /home/sleur/OpenFOAM/sleur-1.2 yes no
$FOAM_JOB_DIR /home/sleur/OpenFOAM/jobControl yes yes
-------------------------------------------------------------------------------


Checking the FOAM env variables set on the PATH...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory Valid Path Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$WM_PROJECT_DIR /home/sleur/OpenFOAM/OpenFOAM-1.2 yes yes yes

$FOAM_USER_APPBIN ...ur-1.2/applications/bin/linuxGcc4Opt yes yes no
$FOAM_APPBIN ...AM-1.2/applications/bin/linuxGcc4Opt yes yes yes
$WM_DIR /home/sleur/OpenFOAM/OpenFOAM-1.2/wmake yes yes yes
$FOAMX_PATH ...ations/utilities/preProcessing/FoamX yes no yes
$CEI_HOME /usr/local/ensight/CEI no no

$JAVA_PATH /home/sleur/OpenFOAM/linux/j2sdk1.4.2_05 yes yes no
$MICO_ARCH_PATH ...c/mico-2.3.11/platforms/linuxGcc4Opt yes yes yes
$LAM_ARCH_PATH ...src/lam-7.1.1/platforms/linuxGcc4Opt yes yes yes
$MPICH_ARCH_PATH --------- env variable not set --------- no
-------------------------------------------------------------------------------


Checking the FOAM env variables set on the LD_LIBRARY_PATH...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory Valid Path Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$FOAM_LIBBIN ...enFOAM/OpenFOAM-1.2/lib/linuxGcc4Opt yes yes yes
$FOAM_USER_LIBBIN .../OpenFOAM/sleur-1.2/lib/linuxGcc4Opt yes yes no
$LAM_ARCH_PATH ...src/lam-7.1.1/platforms/linuxGcc4Opt yes yes yes
-------------------------------------------------------------------------------


Software versions
-------------------------------------------------------------------------------
Software Version Location
-------------------------------------------------------------------------------
gcc 4.0.1 /home/sleur/OpenFOAM/linux/gcc-4.0.1-64/bin/gcc
java 1.4.2_05 /home/sleur/OpenFOAM/linux/j2sdk1.4.2_05/bin/java
gzip 1.3.5 /usr/bin/gzip
tar 1.3.5 /bin/tar
icoFoam ...OAM/OpenFOAM-1.2/applications/bin/linuxGcc4Opt/icoFoam
-------------------------------------------------------------------------------


Checking file/directory permissions...
-------------------------------------------------------------------------------
File/directory Set Reqd Crit
-------------------------------------------------------------------------------


Checking networking...
-------------------------------------------------------------------------------
Action Result Crit
-------------------------------------------------------------------------------
Pinging_Wb Successful yes
Pinging_localHost Successful yes
Test_rsh: Unsuccessful_connection_refused* yes
Test_ssh: Successful yes
(*) Only one of rsh or ssh is required by the Foam enviroment.

-------------------------------------------------------------------------------

Base configuration ok.

Critical systems ok.
frank178 is offline   Reply With Quote

Old   September 27, 2005, 13:50
Default > nsd: command not found C
  #2
Super Moderator
 
Mattijs Janssens
Join Date: Mar 2009
Posts: 1,416
Rep Power: 16
mattijs is on a distinguished road
> nsd: command not found

Check whether you have nsd and whether you can execute it. (should be inside $FOAM_SRC/mico-xxx)

Check all arguments to nsd in runFoamXHB script that they are set correctly.
mattijs is offline   Reply With Quote

Old   January 9, 2006, 09:30
Default Hi, I have this nsd-problem on
  #3
laika
Guest
 
Posts: n/a
Hi, I have this nsd-problem on my new AMD6 machine.
Installation went OK.
In the mico-xxx I don't have nsd :-(

How is this possible?
and more important: What to do next?


thanks in advance for any help,

Joeri
  Reply With Quote

Old   January 9, 2006, 10:26
Default FoamX works here on my Suse 10
  #4
Senior Member
 
Hrvoje Jasak
Join Date: Mar 2009
Location: London, England
Posts: 1,763
Rep Power: 21
hjasak will become famous soon enough
FoamX works here on my Suse 10. I suspect your problem is that mico did not build properly.

do:

src

cd $MICO_PATH
rm -rf platforms
make distclean
./configure --prefix=$MICO_ARCH_PATH --disable-shared --without-x
make

and see what the problem is. If it build correctly, do:

make install

and you're in business.

Hrv
__________________
Hrvoje Jasak
Providing commercial FOAM/OpenFOAM and CFD Consulting: http://wikki.co.uk
hjasak is offline   Reply With Quote

Old   January 9, 2006, 11:03
Default Thanks for your response! M
  #5
laika
Guest
 
Posts: n/a
Thanks for your response!

Meanwhile, I discovered that I did have nsd, but that the paths were incorrectly set. I removed 'AMD64' from several directory names, and now I can start FoamX without problems. It's probably better to add 'AMD64' in the variable-names that are used to generate the directory-names in the .bashrc-files. It seems to work now. I don't have time to run a test today, but I'll soon find out wheter or not this was the only problem. If not, I'll follow your procedure and eventually I'll rebuild mico.

kind regards,
Joeri
  Reply With Quote

Old   January 10, 2006, 05:32
Default Any paths that need to be adap
  #6
Super Moderator
 
Mattijs Janssens
Join Date: Mar 2009
Posts: 1,416
Rep Power: 16
mattijs is on a distinguished road
Any paths that need to be adapted in OpenFOAM setup scripts?
mattijs is offline   Reply With Quote

Old   January 14, 2010, 05:18
Default Cavityfine
  #7
New Member
 
Begoņa
Join Date: Oct 2009
Posts: 28
Rep Power: 7
bego is on a distinguished road
Hello,
I have another problem, and not to me mapFields cavity in the case of the tutorial. I think the error is that targe mesh size is 1600 and not 1681 as it should. I did everything that I commanded the tutorial, copy the folder in cavityFine cavity blockMeshDict put measures in (40 40 1). Then I put startTime endTime 0.5 and put 1, also did testing with 0.5. In the case of cavity does not change anything. Agadezco to help me as quickly as possible, thanks.

GREETINGS
bego is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem about FoamX williamscn OpenFOAM Installation 8 September 17, 2007 23:18
FoamX problem richardhsieh OpenFOAM Installation 4 September 17, 2007 22:41
Problem running FoamX ianz8802 OpenFOAM Installation 11 March 23, 2007 12:22
StarCD326 SuSE10.0_x86_64 LAM (rsh problem) Mikhail CD-adapco 1 November 14, 2006 17:37
FoamX problem joegi OpenFOAM Installation 8 November 5, 2006 07:06


All times are GMT -4. The time now is 09:26.