CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Installation

ParaView 3.8.0 problem on debian

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   August 16, 2010, 09:19
Default ParaView 3.8.0 problem on debian
  #1
New Member
 
Basti E
Join Date: Jun 2010
Location: Germany
Posts: 7
Rep Power: 6
Unseen is on a distinguished road
Hello, I am trying to get ParaView 3.8.0 to compile on a debian squeeze x64 machine. OpenFoam 1.7.x compiled just fine, only Paraview produces some errors.

I use ICC 11.1.072 64bit, gcc 4.4.4, g++4.4.4, QT 4.6.3-1

There are two errors during compilation:

the first one is this:

Code:
[ 13%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkArrayRange.cxx.o
[ 13%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkArraySort.cxx.o
[ 13%] Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5Pdcpl.o
[ 13%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkArrayWeights.cxx.o
[ 13%] Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5Tcommit.o
[ 13%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkCommonInstantiator.cxx.o
[ 13%] Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5FDmpi.o
[ 13%] Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5HLdbg.o
[ 13%] Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5Pdxpl.o
[ 13%] [ 13%] Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5Tcompound.o
Building C object Utilities/hdf5/CMakeFiles/vtkhdf5.dir/H5Tinit.o
Linking C shared library ../../bin/libvtkhdf5.so
[ 13%] Built target vtkhdf5
Linking CXX shared library ../../bin/libvtkCommon.so
[ 13%] Built target vtkCommon
make: *** [all] Error 2
Command exited with non-zero status 2
1137.95user 94.98system 2:53.98elapsed 708%CPU (0avgtext+0avgdata 1246384maxresident)k
0inputs+222464outputs (0major+15645727minor)pagefaults 0swaps
    Done make
    Installing ParaView to /home/unseen/OpenFOAM/ThirdParty-1.7.x/platforms/linux64Icc/paraview-3.8.0
[  0%] Built target vtksys
[  1%] Built target vtkzlib
[  1%] Built target vtkjpeg
[  1%] Built target vtkpng
[  1%] Built target vtkmkg3states
[  1%] Built target vtktiff
[  1%] Built target vtkexpat
[  1%] Built target vtkfreetype
[  2%] Built target vtklibxml2
[  2%] Built target vtkDICOMParser
[  2%] Built target ProcessShader-real
Scanning dependencies of target ProcessShader
[  2%] Building C object VTK/Utilities/MaterialLibrary/CMakeFiles/ProcessShader.dir/ProcessShader-forward.c.o
Linking C executable ../../../bin/ProcessShader
[  2%] Built target ProcessShader
Scanning dependencies of target vtkMaterialLibraryConfiguredFiles
[  2%] Generating vtkGLSLShaderLibrary.h
-- Generate module: TestAppVarFrag
-- Generate module: TestVertex
-- Generate module: TestVtkPropertyFrag
it continues from this starting at 0% again until it reaches the documentation:

Code:
[100%] Building CXX object Plugins/AnalyzeNIfTIReaderWriter/CMakeFiles/NIfTIWriter.dir/NIfTIWriterInit.cxx.o
[100%] Building CXX object Plugins/AnalyzeNIfTIReaderWriter/CMakeFiles/NIfTIWriter.dir/vtkSMNIfTIWriterInstantiator.cxx.o
[100%] Building CXX object Plugins/AnalyzeNIfTIReaderWriter/CMakeFiles/NIfTIWriter.dir/NIfTIWriter_Plugin.cxx.o
[100%] Building CXX object Plugins/AnalyzeNIfTIReaderWriter/CMakeFiles/NIfTIWriter.dir/moc_NIfTIWriter_Plugin.cxx.o
Linking CXX shared library ../../bin/libNIfTIWriter.so
[100%] Built target NIfTIWriter
[100%] Built target GenerateParaViewQHP
[100%] Compiling Qt help project paraview.qhp
/bin/sh: QT_HELP_GENERATOR-NOTFOUND: not found
make[2]: *** [Documentation/paraview.qch] Error 127
make[1]: *** [Documentation/CMakeFiles/ParaViewOnlineHelp.dir/all] Error 2
make: *** [all] Error 2
    ---
    Installation complete for paraview-3.8.0
    Set environment variables:

        export ParaView_DIR=/home/unseen/OpenFOAM/ThirdParty-1.7.x/platforms/linux64Icc/paraview-3.8.0
        export PATH=$ParaView_DIR/bin:$PATH
        export PV_PLUGIN_PATH=$FOAM_LIBBIN/paraview-3.8
    ---

Done

I can't find what I am doing wrong. I used to compile OF1.6.x and Paraview 3.6.1 on debian lenny and it always worked. Here I did it exactly the same way, installed the same packages etc... Maybe I need some additional package now, which I didn't need with the older versions?

Any help would be greatly appreciated, thanks
Unseen is offline   Reply With Quote

Old   August 16, 2010, 09:39
Default
  #2
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 7,721
Blog Entries: 33
Rep Power: 75
wyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the rough
Greetings Unseen,

OK, as for the last error, it's because Qt is split into multiple packages. So, nowadays, by what I've seen from multiple Linux Distros, Qt is split in:
- libqt4
- qt4-dev
- qt4-doc
- Qt4WebKit
And there should be others too, but for dedicated Qt library functionalities, like SQL and such...

Since Ubuntu derives from Debian, you can check what packages are needed in Ubuntu 10.04 and compare with the ones in Debian: Building OpenFOAM1.7.0 from source - starting from post #4

As for the first error, the text you posted is insufficient for inferring what the problem really is My guess is that you still have some packages missing, or that there was an error during the unpacking stage of ThirdParty-1.7.0.gtgz. Hopefully, the link I posted above will guide you to which packages are missing.

And next time you try to build ParaView, follow these steps:
Quote:
Originally Posted by wyldckat View Post
So, next you run makeParaView, do it like this:
Code:
./makeParaView > buildPV.log 2>&1
This will output all of the messages into the file buildPV.log. Check what it says after makeParaView is finished, and if it still indicates that it failed to build, then compress it and post it here!
Code:
tar -czf buildPV.tar.gz  buildPV.log
Best regards,
Bruno
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   August 16, 2010, 10:01
Default
  #3
New Member
 
Basti E
Join Date: Jun 2010
Location: Germany
Posts: 7
Rep Power: 6
Unseen is on a distinguished road
Thanks for the reply.

I installed the packages from the thread you mentioned before I made the initial post, and the errors happened nevertheless. I had most of them already since I knew I need them from my previous experience with the older debian and OF.

I figured the missing qt package is this one, but I had it installed all the time:
http://packages.debian.org/de/squeeze/amd64/libqt4-help

I checked synaptics and the other QT packages you mentioned are installed.

The ThirdParty-1.7 compiled without errors.

I'll post the log once the compilation is done.
Attached Files
File Type: gz buildPV.tar.gz (68.4 KB, 0 views)

Last edited by Unseen; August 16, 2010 at 10:56.
Unseen is offline   Reply With Quote

Old   August 16, 2010, 10:44
Default
  #4
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 7,721
Blog Entries: 33
Rep Power: 75
wyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the roughwyldckat is a jewel in the rough
Hi Unseen,

Debian Lenny (and Squeeze) seems to keep qmake on a separate package: qt4-qmake.
Without it, the contents of the package qt4-dev-tools isn't visible to makeParaView nor cmake. For example, the last error you had was because this file wasn't visible:
Quote:
Originally Posted by http://packages.debian.org/lenny/amd64/qt4-dev-tools/filelist
/usr/bin/qhelpgenerator
Best regards,
Bruno

Last edited by wyldckat; August 16, 2010 at 10:46. Reason: Squeeze does too...
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   August 16, 2010, 11:26
Default
  #5
New Member
 
Basti E
Join Date: Jun 2010
Location: Germany
Posts: 7
Rep Power: 6
Unseen is on a distinguished road
Thank you for that piece of information, i think that did the trick

qmake was installed, but apparently some required packages from the qt4-dev-tools were missing, and reinstalling that fixed the first error (I wonder how it didn't install right the first time ...).

It's still compiling, and I will report back if it worked completely without errors.

edit: it did work, thank you

Last edited by Unseen; August 16, 2010 at 11:46.
Unseen is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
compile, error, paraview

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gmshToFoam problem: not the same mesh in Gmsh vs. paraview zhernadi Open Source Meshers: Gmsh, Netgen, CGNS, ... 8 July 7, 2011 03:28
Installation problem with ParaView 3.8.0 on openSUSE 11.2 aero_ OpenFOAM Paraview & paraFoam 14 August 2, 2010 19:13
problem using paraview zobekenobe OpenFOAM 8 December 15, 2009 17:35
problem with running parafoam & paraview padmanathan OpenFOAM 3 June 12, 2009 08:30
Problem with Colors in ParaView sven OpenFOAM Paraview & paraFoam 1 May 31, 2009 09:13


All times are GMT -4. The time now is 03:11.