CFD Online Logo CFD Online URL
Home > Forums > OpenFOAM Mesh Utilities

mapFields producing "nan" entry

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   July 27, 2012, 09:36
Default mapFields producing "nan" entry
New Member
Tyler Landfried
Join Date: May 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 7
Rep Power: 6
tlandfried is on a distinguished road
Morning all,

I've run into a requiring problem that I can't seem to fix. So, I thought I'd bring the problem here and see if anyone has some familiarity with it or any insight. Additionally, I've posted the problem on

The problem I'm having involves using the mapFields utility on a supercomputing cluster, SAM at Pitt. When I run locally, the utility has no problems. However, when I run on the cluster, the utility likes to create "nan" entries in the pressure fields. The problem then being, when I run my solver, simpleFoam in my case, errors occur when the first "nan" entry is encountered. I get the error:

wrong token type - expected Scalar, found on line 3076 the word 'nan'

file: /home/mkimber/dtl5/confinementStudies/Re_32/R08_A2000_180/1500/p at line 3076.

    From function operator>>(Istream&, Scalar&)
    in file lnInclude/Scalar.C at line 91.
Its worth noting that I've only seen this error when running large meshes, approximately 1 million cells. Additionally, this is a low speed, laminar simulation, so the velocity in some locations is very small, approximately 10^(-6).

From what I've been able to gather, the reason I only have this problem on the cluster could be due to a discrepancy between the $FOAM_SETNAN entry I have locally and on the cluster, however, when I checked the setting on both, they were the same. As of this point, I am unsure what exactly I should do. I have previously just run mapFields locally and then uploaded the newly initialized time to SAM. However, this isn't a convenient way to do it, and will be extremely time consuming in the future when I have larger, more intensive simulations.

Any help or suggestions?

tlandfried is offline   Reply With Quote

Old   July 27, 2012, 10:37
New Member
Tyler Landfried
Join Date: May 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 7
Rep Power: 6
tlandfried is on a distinguished road
Hey, from It was suggested, that since I'm using simple, I should increase the number of nonOrthoganolCorrectors to say 3? Previously I had it at 1, any thoughts on this?


EDIT: Yea, this didn't fix my problem. Since its occurring during the mapFields utility, it makes sense it doesn't.

Last edited by tlandfried; July 27, 2012 at 12:05. Reason: Update
tlandfried is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2012, 07:40
Super Moderator
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 8,928
Blog Entries: 34
Rep Power: 92
wyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nice
Greetings Tyler,

You could have left a breadcrumb in this thread to the new thread: mapFields producing "nan" entry

I'll reply to you in the other thread in a few minutes...

Best regards,
wyldckat is offline   Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issues with mapFields BlackBoatNavArch OpenFOAM Pre-Processing 31 March 31, 2015 11:37
implementation of mapFields into parallel transient case simpomann OpenFOAM Pre-Processing 3 September 3, 2012 11:33
Running mapFields with Parallel Source and Parallel Target RDanks OpenFOAM Mesh Utilities 2 June 6, 2011 07:56
transientSimpleDyMFoam, mapFields and decomposePar pad OpenFOAM Running, Solving & CFD 0 December 3, 2010 06:22
mapFields ignores sourceTime for -parallel source andersking OpenFOAM Bugs 2 September 2, 2009 10:38

All times are GMT -4. The time now is 22:19.