CFD Online Discussion Forums

CFD Online Discussion Forums (
-   OpenFOAM Meshing & Mesh Conversion (
-   -   Pointwise -> OpenFOAM, Axisymmetric (

Nucleophobe October 18, 2013 18:40

Pointwise -> OpenFOAM, Axisymmetric
1 Attachment(s)
Hi all,

I am having a heck of a time exporting an axisymmetric Pointwise mesh to OpenFOAM that works. The solver always blows up!

The mesh is a simple wedge at the moment, stradling the x-y plane, with an angle of 5 degrees. I have an inlet and outlet specified, and a wall for the outer boundary (i.e. pipe flow).

I did a 2D case earlier, and everything worked fine. Can anyone tell me what's going on?

I attached a tarball with two folders: 1) a case with an axisymmetric mesh made with the blockMesh utility, and 2) a case with an axisymmetric mesh made using Pointwise, and exported to OpenFOAM.
If the mesh is only a single wedge element, the solver converges in both cases. However, if I increase the cell density, the Pointwise mesh fails to solve. checkMesh reports both meshes are fine.

The crazy thing is the meshes look almost identical - I've compared the 'boundary', 'points', 'faces', 'neighbors', and 'owners' files, and both meshes seem to contain the same data, although in different order. Is that the problem?

output from simpleFoam:
Starting time loop

Time = 1

DILUPBiCG: Solving for Ux, Initial residual = 1, Final residual = 8.3819755e-10, No Iterations 2
DILUPBiCG: Solving for Uy, Initial residual = 0.0086919029, Final residual = 3.9435673e-09, No Iterations 1
DILUPBiCG: Solving for Uz, Initial residual = 0, Final residual = 0, No Iterations 0
GAMG: Solving for p, Initial residual = 1, Final residual = 9.1574944e+13, No Iterations 25 <------Problem
GAMG: Solving for p, Initial residual = 0.99546584, Final residual = 5.8973809e+10, No Iterations 25...

Tldr, Pointwise OpenFOAM export has problems.

Nucleophobe October 21, 2013 11:57

I believe I found a solution!

I was using Pointwise 17.1r3. When performing CAE export, only 5 boundaries were exported: inlet, outlet, far, front, and back. (same problem with 17.1r2)

I made a new identical mesh in Pointwise 17.0r1. This time, performing CAE export resulted in 6 boundaries: inlet, outlet, far, front, back AND pole.

The mesh from the older version of Pointwise (17.0r1) works fine, so this must be a problem with 17.1rX.

alvariten May 22, 2015 05:19

Hi Ken,

I'm trying to export an axisymmetric mesh to OpenFOAM (with inlet, outlet, walls, wedge and axis). When I set the BC's type, I assign empty type to connectors which are the rotate axis. But to export, the patch 'axis' in the boundary file doesn't appear. How I have to set the BC's at wedge mesh correctly?

I'm using Pointwise v17.3R1.


All times are GMT -4. The time now is 19:09.