CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Paraview & paraFoam

Help no mesh is displayed

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   August 7, 2007, 04:34
Default hallo all, I'm a new user. I
  #1
alice
Guest
 
Posts: n/a
hallo all,
I'm a new user. I learn the Openfoam at first with the cavity in the tutorial. I was doing it step by step by the introduction, but no mesh has emerged always. What is the problem?

alice
  Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 05:37
Default It's completly strange. So ex
  #2
Senior Member
 
Marhamat Zeinali
Join Date: Mar 2009
Location: Tehran, Tehran, iran
Posts: 107
Rep Power: 8
marhamat is on a distinguished road
It's completly strange.
So explan your problem with more details .
When you do the cavity tutorial step by step take care to messages that you recieve

Marhamat
marhamat is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 06:37
Default hallo, the process is: I
  #3
alice
Guest
 
Posts: n/a
hallo,

the process is:

In the Selection Window of Paraview stayed already a file cavity.foam. I have clicked the button of Accept. Then a case geometry should be shown. But I cought only a blue picture with no mesh.

good wishes

alice
  Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 07:05
Default Do you change Display Style fr
  #4
Senior Member
 
Marhamat Zeinali
Join Date: Mar 2009
Location: Tehran, Tehran, iran
Posts: 107
Rep Power: 8
marhamat is on a distinguished road
Do you change Display Style from surface to wireframe of surface in Display menu?
What is the result?

Marhamat
marhamat is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 07:51
Default hallo marhamat, thank you v
  #5
alice
Guest
 
Posts: n/a
hallo marhamat,

thank you very much for your help. Through your introduction I have alreaday got the case geometry. But I have fund that the data of the calculation haven't been transfered to the paraview. Because when i click the butten information. Under data arrays stay only zero. why? I think that the concret values should be shown after calculation.


good wishes


alice
  Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 08:45
Default Did you run in parallel? If so
  #6
Member
 
Matthias Kern
Join Date: Mar 2009
Location: Karlsruhe, Germany
Posts: 36
Rep Power: 8
make is on a distinguished road
Did you run in parallel? If so you have to run reconstructPar first.
What does your console say when running ParaFoam?
make is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 09:06
Default what is the reconstructPar? I
  #7
alice
Guest
 
Posts: n/a
what is the reconstructPar? I don't know. Tomorrow I will try it again. Thank you for your today's help.

alice
  Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 09:19
Default If you run your simulation in
  #8
Member
 
Matthias Kern
Join Date: Mar 2009
Location: Karlsruhe, Germany
Posts: 36
Rep Power: 8
make is on a distinguished road
If you run your simulation in parallel it decomposes your grid into several pieces. On for each processor. This is defined in your system/decomposeParDict. So your solution is spread into directions named processorN while N is the number of the processor. ParaFoam is looking for solutions only in the root dir of your case. So you have to use reconstructPar first which reconstructs the solution pieces into one solution within your root dir of the case. Read the "Breaking of a dam" tutorial in the users guide!
make is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 09:34
Default it seems like very complex. je
  #9
alice
Guest
 
Posts: n/a
it seems like very complex. jetzt i can't digest it. Tomorrow i will read it carefully. Then I'll do it. If i have questions again, I'll ask you again.Thank you very much.

good wishes


alice
  Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 13:02
Default Hello, A Good evening to yo
  #10
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Hello,

A Good evening to you....!

Ok... lets go through this step by step... you need to do the following in order to run the cavity tutorial:

1. Change to the "icoFoam" directory within the "tutorials" directory

2. Run the command: blockMesh . cavity

3. Solve the case using the command: icoFoam . cavity

4. For post-processing, you need to following command: paraFoam . cavity

5. I have taken a couple of screen-shots to show you the steps within paraview... lets see if the attach function works.. :-)!

If not.... these are the steps within paraview:

1. When you press the "Accept" button, you should see a blue rectangular geometry on the screen...

2. Click on the time-step "0.5", and then click on "Accept" again, and you should see the pressure distribution solved by icoFoam.









Have a nice day :-)!

Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 14:56
Default Philippose, I wish to thank yo
  #11
Senior Member
 
Srinath Madhavan (a.k.a pUl|)
Join Date: Mar 2009
Location: Edmonton, AB, Canada
Posts: 698
Rep Power: 12
msrinath80 is on a distinguished road
Philippose, I wish to thank you for your dedication to newbies. Thanks a lot!
msrinath80 is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 15:34
Default Hey Srinath, Whats that now
  #12
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Hey Srinath,

Whats that now :-)! Thats one of the funniest replies I have seen :-)! If only you could see my big grin :-)! (Its bigger than what the smiley implies)!

Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   August 7, 2007, 15:49
Default No I'm serious. You see there
  #13
Senior Member
 
Srinath Madhavan (a.k.a pUl|)
Join Date: Mar 2009
Location: Edmonton, AB, Canada
Posts: 698
Rep Power: 12
msrinath80 is on a distinguished road
No I'm serious. You see there are many new users every week and to keep responding to their queries amidst your daily schedule is something commendable.
msrinath80 is offline   Reply With Quote

Old   August 8, 2007, 05:46
Default hallo philippose, thank you
  #14
alice
Guest
 
Posts: n/a
hallo philippose,

thank you very much for your help. I have tried. But i haven't got the pressure figure. The error is:
there was a VTK Error in file:.../../../../paraview-2.4.2/GUI/Client/vtkPVColourselectionWidget.cxx (136) vtkPVColourSelectionWidget (0x95c84d8):invalid arrayinfo
This error message emerges in the Openfoam window.

good wishes

alice
  Reply With Quote

Old   August 8, 2007, 06:29
Default Hello again, Oops.... looks
  #15
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Hello again,

Oops.... looks like the problem goes deeper than I thought :-)! Ok... first, for some questions...

1. Which version of OpenFOAM are you trying this out with??

2. Did you recompile OpenFOAM, or did you just download and unzip the binaries as available on the OpenFOAM download website?

3. I noticed that you are using paraview-2.4.2. Did you compile this yourself, or did you download a version available from the OpenFOAM website? Or... does your computer have a version of Paraview installed, independent of the version which can be downloaded from the OpenFOAM website?

Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   August 8, 2007, 07:19
Default hallo, 1. My openfoam is op
  #16
alice
Guest
 
Posts: n/a
hallo,

1. My openfoam is openfoam 1.3
2. I haven't recompiled openfoam. I download and unzip the binaries like the steps what the openfoam website has said.
3. I haven't compiled any programme and downloaded any version. all are no for what you said.

alice
  Reply With Quote

Old   August 8, 2007, 11:38
Default Hello people, Question....
  #17
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Hello people,

Question.... does anyone remember what version of Paraview the stock version of OpenFOAM 1.3 was paired up with?

All the OpenFOAM 1.3 installations I have (even ones from July 2006), are running with Paraview 2.4.4.

Alice...If the version of OpenFOAM 1.3 being used by you is set up to work with Paraview 2.4.4, you may get errors if you try to use Paraview 2.4.2

Could you paste the contents of the following file:

[home directory]/OpenFOAM/OpenFOAM-1.3/.OpenFOAM-1.3/apps/paraview/bashrc

That way we can see which version of Paraview may have been used during the compile process.

Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   August 8, 2007, 14:55
Default paraview-2.4.2
  #18
Senior Member
 
Srinath Madhavan (a.k.a pUl|)
Join Date: Mar 2009
Location: Edmonton, AB, Canada
Posts: 698
Rep Power: 12
msrinath80 is on a distinguished road
paraview-2.4.2
msrinath80 is offline   Reply With Quote

Old   August 8, 2007, 16:58
Default Hi there :-)! Hmmmmm.... if
  #19
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Hi there :-)!

Hmmmmm.... if the stock version of OpenFOAM 1.3 used Paraview 2.4.2, looks like something else is amiss in this particular case....!

The error says "invalid arrayinfo"... which seems to point towards something on the solution side of things.....

Though on the other hand, paraFoam seems to be starting up fine, and when the "Accept" button is clicked, it does load the geometry.... which means the mesh part is ok.....

Alice....One way of sorting things out would be, if you can zip up the entire "cavity" folder AFTER you run "icoFoam" on the case, and E-Mail it to me .

My suggestion would be... run icoFoam with the following command....:

icoFoam . cavity >& ./cavity/log

So that a log is created.

Any other ideas anyone ?

Have a nice evening!

Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   August 9, 2007, 04:45
Default hallo philippose, thank you
  #20
alice
Guest
 
Posts: n/a
hallo philippose,

thank you for your help. Now it seems that the question isn't so easy. I have checked again my software data. The version of paraview is 2.4.2. this is sure. Then what should i do now?

have a nice day

alice
  Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Create fine mesh that grows to coarse mesh (Urgent CZ FLUENT 1 January 3, 2009 11:36
Suface data displayed as a black color aerovargas OpenFOAM Paraview & paraFoam 1 September 10, 2008 19:22
Local mesh control in ICEM (for hex mesh) Debabrata Mahapatra CFX 1 October 17, 2007 10:45
Oscillatory mesh motion setup mesh flux ERROR jaswi OpenFOAM Running, Solving & CFD 5 August 23, 2007 04:41
Icemcfd 11: Loss of mesh from surface mesh option? Joe CFX 2 March 26, 2007 18:10


All times are GMT -4. The time now is 12:23.