CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Paraview & paraFoam

ParaView 3.6.1 & 3.7.0: Can't view STL files

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   December 1, 2009, 03:18
Default ParaView 3.6.1 & 3.7.0: Can't view STL files
  #1
Member
 
Johannes Baumann
Join Date: Mar 2009
Location: Baden-Wuerttemberg, Germany
Posts: 42
Rep Power: 7
johannes is on a distinguished road
Dear Foamers,

although my question might be better placed in the paraview mailing list, I thought I'll first try if someone here got a comment to this strange (but maybe easy to solve) problem:

On my laptop (openSUSE 11.2 x64) I'm not able to view STL files in ParaView as they obviously aren't loaded correctly by the corresponding reader. I can't see the surface mesh at all and I noticed in the information tab that the bounds (x, y, z range) are completly wrong. In addition, the number of cells and points aren't correct, either.

I tried the following ParaView versions:
  • 3.6.1 self-compiled with Qt-4.5.3
  • 3.6.1 self-compiled with Qt-4.3.5
  • 3.6.1 precompiled (out of ThirdParty-1.6)
  • 3.6.1 precompiled (from paraview.org)
  • 3.7.0-cvs self-compiled with Qt-4.5.3

The only one that worked and successfully displayed the STL file was the binary from paraview.org.

I'm pretty sure I'm missing something basic which is OS-specific, since I'm using a self-compiled ParaView 3.6.1 with openSUSE 11.1 (x64) and 10.3 (i386) without any problems.

If someone encountered a similiar problem or has an idea about what's going wrong here, please let me know.

Many thanks in advance.

Best regards,
Johannes
johannes is offline   Reply With Quote

Old   December 2, 2009, 13:41
Default
  #2
Senior Member
 
Francesco Del Citto
Join Date: Mar 2009
Location: Zürich Area, Switzerland
Posts: 209
Rep Power: 8
fra76 is on a distinguished road
Hi,
a while ago I had the same problem and found out that it was related to an extra entry ("colour", if I'm not wrong) in the ascii STL file saved by Ansa.
I wrote a quick fix for the version of paraview I had and submitted the patch to their bug tracking system. They accepted the bug and now it's should be in the distribution.
Might you have any other unrecognised entry in your stl file? What happen if, once the file is loaded, you create gliphs on it, like spheres?

Francesco
fra76 is offline   Reply With Quote

Old   December 3, 2009, 14:07
Default
  #3
Member
 
Johannes Baumann
Join Date: Mar 2009
Location: Baden-Wuerttemberg, Germany
Posts: 42
Rep Power: 7
johannes is on a distinguished road
Hi Francesco,

thanks for you reply and your input. It sounds possible that my problem could be caused by an unrecognized entry, but I'm afraid it isn't since I tried with a very simple STL file (see lines down below) and I got the same behavior (everything fine with Kitware binaries, all other builds fail).

solid cube_corner
facet normal 0.0 -1.0 0.0
outer loop
vertex 0.0 0.0 0.0
vertex 1.0 0.0 0.0
vertex 0.0 0.0 1.0
endloop
endfacet
facet normal 0.0 0.0 -1.0
outer loop
vertex 0.0 0.0 0.0
vertex 0.0 1.0 0.0
vertex 1.0 0.0 0.0
endloop
endfacet
facet normal 0.0 0.0 -1.0
outer loop
vertex 0.0 0.0 0.0
vertex 0.0 0.0 1.0
vertex 0.0 1.0 0.0
endloop
endfacet
facet normal 0.577 0.577 0.577
outer loop
vertex 1.0 0.0 0.0
vertex 0.0 1.0 0.0
vertex 0.0 0.0 1.0
endloop
endfacet
endsolid

Regarding you second question: Did you mean to create spheres, cubes, cones etc. within ParaView by using the sources menu? If that's the case I can report that this works without problems regardles which ParaView version I choose.

The strangest thing to me is the fact that even the prebuild binaries out of the official ThirdParty-1.6 are showing this behavior, so it seems to be no compiler or compilation related issue. And since many users are running ParaView with a Qt version > 4.3.5 I doubt it even has something to do with Qt... I really haven't a clue at the moment...

Maybe you or others have another idea?

Thanks + best regards,
Johannes
johannes is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to open OF files in Paraview 3.6.1? Xye OpenFOAM Paraview & paraFoam 1 December 5, 2009 09:36
Problems in compiling paraview in Suse 10.3 platform chiven OpenFOAM Installation 3 December 1, 2009 07:21
paraFoam reader for OpenFOAM 1.6 smart OpenFOAM Installation 13 November 16, 2009 21:41
View problem with Paraview 3.6.1 Remy OpenFOAM Paraview & paraFoam 5 August 4, 2009 03:15
OpenFOAM15 paraFoam bug koen OpenFOAM Bugs 19 June 30, 2009 10:46


All times are GMT -4. The time now is 06:52.