CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Paraview & paraFoam

paraFoam does not show results of Cavity tutorial

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   July 14, 2010, 11:07
Default paraFoam does not show results of Cavity tutorial
  #1
New Member
 
Josef
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
wischenbartj is on a distinguished road
I have just installed openFoam with ParaView 3.8.0 on Ubuntu

I did this by exactly going throw all steps of http://www.openfoam.com/download/ubuntu.php

As written at this side a started the cavity example. Everything working well. But after starting paraFoam I am not able to visualize anything.

In the Pipline Browser I see - in black letters - "cavity.OpenFOAM". Also after turning beside "eye" on and selecting the green "Apply" button i can not see anything.

I also tried "Upsate GUI", Mesh Parts,... but without success.

Can anyone help me ?
wischenbartj is offline   Reply With Quote

Old   July 14, 2010, 11:52
Default
  #2
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Greetings Josef and welcome to the forum!

In what language is your Ubuntu working? If it isn't working in English, then try running this before paraFoam:
Code:
export LC_ALL=C
If things now show up, then run this:
Code:
gksu gedit /opt/openfoam170/bin/paraFoam
And add that export line right after the first block of comments in the file.
Save, close and try to run paraFoam again.

Best regards,
Bruno
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   July 14, 2010, 12:14
Smile
  #3
New Member
 
Josef
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
wischenbartj is on a distinguished road
Thank you for your welcome.


Your tip solved the problem immediately.



Josef
wischenbartj is offline   Reply With Quote

Old   July 31, 2010, 08:05
Default
  #4
New Member
 
Luiz Eduardo
Join Date: May 2010
Posts: 19
Rep Power: 8
DudaAPD is on a distinguished road
Ola Bruno!

Hope you can help me as well.

I am trying to run paraview in ubuntu 10.04 guest with VirtualBox 3.2.6, but I am having problems. What is happening is that after enabling the 3D accelaration I am having this message in the terminal when I try to run paraview:

"OpenGL Warning: No pincher, please call crStateSetCurrentPointers() in your SPU
ERROR: In /home/opencfd/OpenFOAM/ThirdParty-1.7.0/ParaView-3.8.0/VTK/Rendering/vtkOpenGLExtensionManager.cxx, line 358
vtkOpenGLExtensionManager (0x91d7e60): Extension GL_VERSION_1_5 could not be loaded"

Then paraview opens but the darkblue screem stays in the same place when I move the program window and it stays in front of everything else. For instance if I click on "Open" to open a file, the new window stays behind the darkblue screem (geometry, mesh, etc display). the cavity tutorial seems to work fine.

I have no idea how to solve this. I have installed the guest additions successfully previously.

Muito Obrigado!!!
DudaAPD is offline   Reply With Quote

Old   July 31, 2010, 13:52
Default
  #5
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Olá Luiz and welcome to the forum

that's a bad idea turning on 3D acceleration in VMs... at least by my experience. But I haven't tried VirtualBox, so maybe their 3D acceleration system might work properly.

Anyway, the problem you're having with ParaView is the same as some other users have reported when they install the drivers for their graphics card!
I've answered about this before on this thread: Segmentation fault when visualizing in ParaView post #6

You can also try following my instructions to install the official pre-built ParaView 3.8.0: Using the official pre-built ParaView 3.8.0 version with OpenFOAM...

Or you can try rebuilding ParaView 3.8.0, by following the official instructions in OpenFOAM's website.

Best regards,
Bruno
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   July 31, 2010, 16:51
Default
  #6
New Member
 
Luiz Eduardo
Join Date: May 2010
Posts: 19
Rep Power: 8
DudaAPD is on a distinguished road
Bruno muito obrigado pela resposta!

I've disabled the 3D acceleration and rebuilt paraview. It seems to be working well at least for the cavity case. Another error I was having before is not happening now.

Thank you again!

Luiz Eduardo
DudaAPD is offline   Reply With Quote

Old   February 26, 2011, 16:42
Default I cannot plot the 2D field for the cavity example with Paraview
  #7
New Member
 
Francesca
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 6
Francesca Scaramuzzino is an unknown quantity at this point
Hi there, so I'm fresh with paraview..I've tried to run the cavity example and I taped the instructions icoFoam and paraFoam. When I launched paraFoam, Paraview started so I was able to visualize a block and the mesh but not the 2D field. I read in the manual that I should load the 0.5 time data but I cannot find anything when I go to open the file..So, what should I do to view the 2D field that is reported in the on-line manual? Please give me your help

Francesca

Last edited by Francesca Scaramuzzino; February 26, 2011 at 17:45.
Francesca Scaramuzzino is offline   Reply With Quote

Old   February 27, 2011, 09:32
Default
  #8
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Greetings Francesca and welcome to the forum!

It's simple:
  • You ran blockMesh, then icoFoam.
  • No errors in sight and you have the 0.1 to 0.5 time folders.
  • You ran paraFoam. ParaView opens with the case folder. You pressed the big green "Apply" button.
  • The mesh/box appears.
  • Now look at the top right half of ParaView's top toolbar and see the "Time" edit box with a spin box to the right (spin box has two triangles, one pointing up and the other down). Click on the top triangle to change the current time snapshot.
  • Then start reading here: Post-processing
To learn more about ParaView and how to use it with OpenFOAM:
Best regards,
Bruno
__________________

Last edited by wyldckat; February 27, 2011 at 09:34. Reason: fixed typo...
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   February 27, 2011, 14:29
Default
  #9
New Member
 
Francesca
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 6
Francesca Scaramuzzino is an unknown quantity at this point
Bruno thanks a lot...my problem was the set of the time..I thought I should open a file, while it was the simple setting of 0.5 in the time box...then the problem was the colour scale, because I've the new version (blue to red)...anyway at the moment I fixed the problem...but I think I'll ask to you a lot of things in the future..so "be prepared" !

Thanksthanksthanks

Francesca
Francesca Scaramuzzino is offline   Reply With Quote

Old   February 27, 2011, 19:09
Default
  #10
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Hi Francesca,

Quote:
Originally Posted by Francesca Scaramuzzino View Post
but I think I'll ask to you a lot of things in the future..so "be prepared" !
You're welcome. But don't ask just me, because I have a very limited knowledge about CFD

Best regards,
Bruno
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   March 7, 2011, 11:30
Default
  #11
New Member
 
Francesca
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 6
Francesca Scaramuzzino is an unknown quantity at this point
Hi Bruno,
so I'd like to ask to u help about the format for paraview. I have output files that I opened with tecplot (these files are "var" files) that contains for many zones of the computational domain the informations about thermodynamics variables like temperature, pressure etc..Now, I'd like to open these files in paraview, to do this I should convert the var files into vtk files, I guess. So, what should I do to achieve that?

Best regards

Francesca
Francesca Scaramuzzino is offline   Reply With Quote

Old   March 7, 2011, 17:30
Default
  #12
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Hi Francesca,

I've never used Tecplot. All I know about Tecplot is that there is an executable in OpenFOAM named "foamToTecplot360" that can convert OpenFOAM data to Tecplot's format. So my best guess would be to visualize both results in Tecplot, instead of trying to visualize both in ParaView.

Nonetheless, the easiest thing next to that would be to see what formats Tecplot exports to and which ParaView can read. Failing that, then search this forum for "tecplot" and find out which user is working for Tecplot's company, because I vaguely remember someone responded on their behalf a few months ago.

Best regards,
Bruno
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   March 30, 2011, 09:04
Default x-y plot in paraview
  #13
New Member
 
Francesca
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 6
Francesca Scaramuzzino is an unknown quantity at this point
Hi Bruno,
I need of your help. I should draw an x-y graph in paraview, where the x axis is the time.
Now I've tried with filters, alphabetical and plot over line but obviously I see a constant line because on the x axis it doesn't show the time. How can I plot for example the velocity vs the time on a graph in paraview?
Francesca Scaramuzzino is offline   Reply With Quote

Old   March 30, 2011, 19:32
Default
  #14
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Hi Francesca,

Uhm, I didn't know either, but after searching in google for:
Code:
site:cfd-online.com plot time
I saw this post: How to plot flow rate over time with Paraview post #3

I haven't tried it yet, so I can only assume it should work

Best regards and good luck!
Bruno


PS: I've hit the 1000 posts barrier!
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   April 3, 2011, 10:06
Default
  #15
New Member
 
Francesca
Join Date: Feb 2011
Posts: 10
Rep Power: 6
Francesca Scaramuzzino is an unknown quantity at this point
Hi Bruno,
it doesn't work. Listen, I'm trying to do that with the tutorial in the combustion directory, combustion/ras/counterflowflame2D. So, could you try to use the same instructions you post to me and see if, for example, you can visualize the behaviour of the axial velocity vs the time?
Sorry because I know I'm bothering you!
Best regards

Francesca
Francesca Scaramuzzino is offline   Reply With Quote

Old   April 3, 2011, 11:09
Default
  #16
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Hi Franscesca,

I played around a bit with the filters but I don't think I found the right solution.

Basically I:
  1. Used the filter "Plot Over Line".
  2. Then click on the button that splits the view in two and selected spreadsheet on the second window.
  3. Selected the results from the "Plot Over Line" by pressing Ctrl+A.
  4. The used the "Plot Selection Over Time".
The result wasn't very comforting... it only showed one line in the plot.

Like I said, I didn't know and basically I still don't know how to solve your problem. But if you use the search tools to search here in the forum, you should find the solution.

Best regards and good luck!
Bruno
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   March 6, 2015, 10:31
Default export LC_ALL=C file empty and not possible to be saved
  #17
New Member
 
Andres Salazar
Join Date: Mar 2015
Posts: 1
Rep Power: 0
viscous is on a distinguished road
Hello,

I followed the advice of Bruno to the question of Josef
(
paraFoam does not show results of Cavity tutorial) as I was having the same issue.

So I ran:
export LC_ALL=C
Quote:
Originally Posted by wyldckat View Post
Greetings Josef and welcome to the forum!

in the terminal, and then an empty file opened. Bruno says "add that export line right after the first block of comments in the file." but the file is empty, I still copied pasted this:
export LC_ALL=Cand when trying to save it, then an error message appeared:

Could not find the file “/opt/openfoam170/bin/paraFoam”.
Please check that you typed the location correctly and try again.


Does anyone know how can I solve it and finally visualize this very "first example case of incompressible laminar flow in a cavity" ?

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }a:link { } By the way, paraview opened, I clicked on "apply" and changed the time to 5s, then I clicked on "refresh" but i dont see anything happening.


What should I be seeing actually and how can I make it happen?


Thanks!

Andres



In what language is your Ubuntu working? If it isn't working in English, then try running this before paraFoam:
Code:
export LC_ALL=C
If things now show up, then run this:
Code:
gksu gedit /opt/openfoam170/bin/paraFoam
And add that export line right after the first block of comments in the file.
Save, close and try to run paraFoam again.

Best regards,
Bruno
viscous is offline   Reply With Quote

Old   March 8, 2015, 09:40
Default
  #18
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Greetings Andres and welcome to the forum!

Quote:
Originally Posted by viscous View Post
Hello,

I followed the advice of Bruno to the question of Josef
(paraFoam does not show results of Cavity tutorial) as I was having the same issue.

So I ran:
Code:
 export LC_ALL=C
Sorry, but I don't understand what is the problem you're having. Please provide more specific details. For example, what were the exact steps you've done and what is the specific error message you've gotten.

Best regards,
Bruno
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   June 9, 2015, 23:00
Default Problem with Cavity Tutorial in paraFoam
  #19
Member
 
Michu
Join Date: Jun 2015
Location: PA, USA
Posts: 31
Rep Power: 3
michu is on a distinguished road
Hello All,

I am new to OpenFoam and was also trying to complete the cavity tutorial. It all seemed to work, but when I opened ParaFoam, at time t=0, it had one image then at time =0.1 it had another, but then t=0.2 it had the same image as t=0.1 and so on until it ended. I then extended the time to ten seconds and again at t=0 it had one image then at t=0.1, 0.2, 0.3....10.0 seconds it had the other image (image did not change between the second part). So in the end I only had two images in paraFoam. I thought Parafoam should keep changing the image each time interval to reflect the environment as it changes due to the flow. The image shows the velocity component U. Can someone help me with this issue, I would greatly appreciate it?

The programs I am using:
Oracle VM Virtual Box
Ubuntu-14.04.2
Openfoam240
Paraviewopenfoam410

PS I am also new to this forum, sorry if I am incorrectly doing something.
michu is offline   Reply With Quote

Old   June 12, 2015, 18:03
Default
  #20
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 9,748
Blog Entries: 39
Rep Power: 103
wyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of lightwyldckat is a glorious beacon of light
Greetings Michu and welcome to the forum!

If you could have provided screenshots of what you were seeing, it would have been easier to diagnose the problem.

Since you did not, the most efficient answer I can think of is that you take a look at the YouTube tutorials provided here: http://openfoamwiki.net/index.php/Tu...VideoTutorials

Best regards,
Bruno
michu likes this.
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
cavity problem, parafoam

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem on Fluent Tutorial: Horizontal Film Boilig Feng FLUENT 2 April 13, 2013 05:34
Different Results from Fluent 5.5 and Fluent 6.0 Rajeev Kumar Singh FLUENT 6 December 19, 2010 12:33
unsteady results lid driven cavity problem student Main CFD Forum 1 July 20, 2008 13:50
CFD-ACE Tutorial for Serpentine Fuel cell Channel Taqi Main CFD Forum 0 April 13, 2008 13:12
hx2h Cavity flow results ? sangrar Main CFD Forum 5 March 15, 2001 08:59


All times are GMT -4. The time now is 13:26.