CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Post-Processing

Sample Utility not working in OpenFoam 1.6

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Like Tree1Likes
  • 1 Post By heavy_user

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   February 5, 2010, 13:13
Default Sample Utility not working in OpenFoam 1.6
  #1
Senior Member
 
Antonio Martins
Join Date: Mar 2009
Location: Porto, Porto, Portugal
Posts: 112
Rep Power: 8
titio is on a distinguished road
Send a message via MSN to titio Send a message via Skype™ to titio
Hi Foamers,

I am having problems working with the sample utility in OpenFoam 1.6. I have downloaded the current version from the site, and installed following the instructions. I tested the installation doing a simulation, and everything went fine. However, when I tested the sample utility, using the example given in the UserGuide manual, it seems it did not worked.
I ran the case, and after that I typed sample in the main case directory. It ran without problems, at least no error message. However, it created no sets directory. I tried with sample -time xx, and no result again.
After this, I tried after recompiling the sample utility, that compiled with no problems, and the same problem occorred.
I am runing OpenFoam 1.6 in Ubuntu 8.1, and I have already done some development work, with a solver to model the flow of fluids with electroforetic effects. The results were good, but the sampling of results is hard, and with this difficulties with the sampling utility, even worse.

Can anyone help me out?

Regards,

Antonio Martins
titio is offline   Reply With Quote

Old   February 7, 2010, 19:28
Default
  #2
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 8,503
Blog Entries: 34
Rep Power: 86
wyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nice
Greetings Antonio,

Why don't you try using Mads cookbook (this thread)? I suggest trying the script version for Ubuntu 9.04, although I'm not 100% sure it will work with Ubuntu 8.10, although it should.
With that script, you can get the latest OpenFOAM 1.6.x that has multiple bug fixes since last July's 1.6 release and then you can make sure if the problems are related to an old bug or a pending bug in OpenFOAM!

As for your other thread about Paraview, it seems a bit strange... have you checked the md5 checksum of the downloaded packages? There have been issues with either downloading as well as unpacking files! And even disappearing files!
Try also getting the official Paraview binaries from www.paraview.org, and using foamToVTK to export the OpenFOAM case files to VTK format, and then opening with the official Paraview. It's not the perfect solution, but at least will get you going for a while!

edit: Try looking for solutions in this thread for your Paraview issues!

Best regards,
Bruno Santos

Last edited by wyldckat; February 7, 2010 at 19:54. Reason: Fixed "thought to text" glitch... and added hint...
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   February 8, 2010, 13:46
Default Still does not work
  #3
Senior Member
 
Antonio Martins
Join Date: Mar 2009
Location: Porto, Porto, Portugal
Posts: 112
Rep Power: 8
titio is on a distinguished road
Send a message via MSN to titio Send a message via Skype™ to titio
Hi wyldckat,

Concerning the sample problem in OpenFoam 1.6, the same thing goes to OpenFoam 1.5. I followed the script you recomended, with no sucess. The same problem occurrs in version 1.5 of OpenFoam, the official one. The sample utility runs, the problem is that it does not generate a sets directory. I even tried with a sampleDict file with incorrect values, and it works without even giving a error of scales... without creating ounce again a sets directory. I am lost with this things, OpenFoam works, pos-processing is hell...

Regards,

António Martins
titio is offline   Reply With Quote

Old   March 2, 2010, 12:28
Default
  #4
New Member
 
June
Join Date: Dec 2009
Posts: 18
Rep Power: 7
examosty is on a distinguished road
Hi António Martins,
I think it's very important to set the position of the line or point correct. It happened to me because of that.
Regards,
June

Last edited by examosty; March 3, 2010 at 03:51.
examosty is offline   Reply With Quote

Old   March 5, 2010, 11:55
Default
  #5
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 112
Rep Power: 7
heavy_user is on a distinguished road
HI There,

the sampling utility also does NOT create an "sets" directory, when you request a parameter to be evaluated which is not present or which sample just cant process...or a location outside the domain....

If you try sampling components of U (like U.component(0) ) sample does not like it.
In this case you have to sample the U-vector and extract the desired component yourself.
( like this
sed 's/\t/ /g' z\=0_U.xy >new | cut new -d ' ' -f1,4 >U_z
)

regards
martad likes this.
heavy_user is offline   Reply With Quote

Old   June 6, 2011, 05:40
Default use awk
  #6
New Member
 
Gregory
Join Date: Nov 2010
Location: Dresden
Posts: 14
Rep Power: 6
catapult is on a distinguished road
Hi,

I experience similar problems with U.components(n) or R.components(n) ....

a perhaps more elegant way to extract columns of a field (velocity component or Reynols stress component) :

awk '{print $1, $3}' input.agr > output.agr

extract the first column (coordinate for exemple) and third column (Uy for exemple) of the file. then :

xmgrace output.agr

Though you may need to edit the headers of the file.

Hope it helps
catapult is offline   Reply With Quote

Old   November 15, 2014, 19:04
Default
  #7
New Member
 
Marta Drabek
Join Date: Oct 2014
Posts: 7
Rep Power: 2
martad is on a distinguished road
You can also run
Code:
foamCalc <calcType> <fieldName1 ... fieldNameN>
so eg. for the velocity components
Code:
foamCalc components U
first, and then sample picks those up using sampleDict if written correctly.
martad is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem with sampling Utility in openFOAM 1.6 carmir OpenFOAM Post-Processing 10 February 26, 2014 03:00
Installing OpenFOAM 1.6 on ubuntu 9.10 nabeels OpenFOAM Installation 32 May 10, 2010 03:09
OpenFOAM 1.6 installation in Ubuntu 9.1 jsm OpenFOAM Installation 4 January 3, 2010 23:53
Install of OpenFOAM 1.6 Error 1 Error 2 & run tutorial potac OpenFOAM Installation 3 August 27, 2009 09:04
Modified OpenFOAM Forum Structure and New Mailing-List pete Site News & Announcements 0 June 29, 2009 05:56


All times are GMT -4. The time now is 10:50.