CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Pre-Processing

Problem in setting porosity region for rhoPorousSimpleFoam

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   May 26, 2011, 10:07
Default Problem in setting porosity region for rhoPorousSimpleFoam
  #1
New Member
 
Manoj L Das
Join Date: Mar 2011
Location: Calcutta, India
Posts: 25
Rep Power: 6
run_cfd is on a distinguished road
Hi folks,

Greetings!!!

I was trying to set up a case for rhoPorousSimpleFoam for last ~20 days. Actually, I created my mesh on netgen and converted to OF format by netgenNeutralToFoam utility. Then opened this mesh on discretizer-setup. Infact the mesh doesn't have segregated regions for inlet, outlet symmetry plane and internal regions, rather it has patches for different surfaces (total 42 patches). My question is:
1. how to segregate this mesh in to regions for inlet, outlet, symmetry plane, walls and porosity regions? (porosity region consists of all the internal cells or mesh).

My second question is related to the first one only.
2. when I tried to set the boundary condition for inlet (velocity) in discretizer-setup, all the internal fields also initialized with the same velocity and temperature. I guess, This may be because inlet region may not be segregated from the internal cell, but I am not sure because I had patched all the inlet cells in a separate patch. Could somebody please tell me why it happened and what is the remedy.

I have a third question too, let me ask, if it is becoming not too lengthy.

3. when I selected porosity, in the discretizer-setup, in the solver the porous zone was activated, but the porous zone menu shows "no_porous_zone" and when I synchronized the files in run menu the porous zone file in the constant directory was an empty file. The case runs with this empty file but when I edit this porous zone file in constant folder the rhoPorousSimpleFoam gives fatal error. I again can guess that it is because the porosity region is not segregated from the mesh. But I have no idea how to overcome it. I will appreciate any help on these question.

I am a new user to OpenFoam as well as discretizer. This case is really becoming urgent for me. Please somebody help me out.

Thanks in advance,
With Best Wishes,
MLD
run_cfd is offline   Reply With Quote

Old   May 31, 2011, 09:02
Default
  #2
New Member
 
Manoj L Das
Join Date: Mar 2011
Location: Calcutta, India
Posts: 25
Rep Power: 6
run_cfd is on a distinguished road
I was waiting for a reply on this this thread.... but found none... I wonder if I asked my question properly...

Okey, Let me simplify it!!!

I just want to set the porosity value of 0.5 to all the internal cells of the domain... means, once the fluid inters the domain, it feels a porous drag throughout its travel until it exits from the outlet.

So, can somebody tell me how to do it in openFoam. I guess It can be done with 'cellSetDict', Am I right?? But I don't know how to create and use it to do so.
run_cfd is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem setting with chtmultiregionFoam Antonin OpenFOAM 10 April 24, 2012 09:50
Difficulty meshing a two region problem james15 STAR-CCM+ 5 August 19, 2010 01:10
Multiphase region definition problem Shahed CFX 6 August 16, 2010 03:33
Cells with t below lower limit Purushothama CD-adapco 2 May 31, 2010 21:58
A problem about setting boundary conditions lyang Main CFD Forum 0 September 19, 1999 18:29


All times are GMT -4. The time now is 05:06.