CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM Running, Solving & CFD

A Mesh or Solver setup problem

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   November 5, 2006, 14:20
Default Hello, I was trying to sim
  #1
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Hello,
I was trying to simulate a couple of flow cases through hydraulic valves. My first tests worked out fine (simulations to within 1.5 to 2 l/min of measurements), and then I started doing further simulations with smaller systems, and with valves in situations where the spool is only around 0.2 to 0.4mm open.

In these cases, I started seeing an effect, where, just downstream from the regions with the highest velocity, there is a sudden discontinuity in the velocity field, in which the velocity drops to zero, and further downstream the flow shows up again.

I initially thought my mesh was too coarse, and I tried with another mesh of roughly double the number of cells, and higher mesh grading, but the results were more or less the same.

I took a couple of screen shots from Paraview, and shall try to attach one of them here (havent been successful before!). In case I am unable to attach it here, is there another option?



Does anyone have any suggestions as to what the problem might be?

Thanks, and have a nice week ahead!

Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   November 5, 2006, 14:28
Default http://www.cfd-online.com/Open
  #2
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough

philippose is offline   Reply With Quote

Old   November 5, 2006, 15:46
Default Ok... Trying now from firefox
  #3
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
Ok... Trying now from firefox 2.0 in Windows :-) I hope it works this time! If not, I have only one more option... to try Internet Explorer...!



Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Old   November 5, 2006, 15:54
Default My last try... from Internet E
  #4
Senior Member
 
Philippose Rajan
Join Date: Mar 2009
Location: Germany
Posts: 530
Rep Power: 16
philippose will become famous soon enough
My last try... from Internet Explorer.... I apologise again for flooding the group...



Philippose
philippose is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Moving mesh problem with a FSI solver mathieu OpenFOAM Running, Solving & CFD 8 January 25, 2010 10:08
How to setup boundary condition with couple solver JINHUI FLUENT 0 September 8, 2006 17:07
NEED HELP FOR A MOVING MESH PROBLEM SETUP bijan CD-adapco 2 June 12, 2006 04:54
Dynamic Mesh setup problem Jim FLUENT 1 June 8, 2005 09:26
Fluent solver setup saran Main CFD Forum 7 May 2, 2005 04:40


All times are GMT -4. The time now is 16:37.