CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM

attach detach in parallel

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   September 12, 2012, 05:16
Default attach detach in parallel
  #1
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 136
Rep Power: 7
Peter_600 is on a distinguished road
Hi Foamers,

who of you has successfully applied attach/detach topo changes in parallel?
How to decompose the grid. I ve been told that the faces have to be treated on one processor and shouldn t be distributed on several processors.
Thanks in advance!

Cheers Peter
Peter_600 is offline   Reply With Quote

Old   September 12, 2012, 10:25
Default
  #2
Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 136
Rep Power: 7
Peter_600 is on a distinguished road
Hi Foamers,

who of you has successfully applied attach/detach topo changes in parallel?
How to decompose the grid. I ve been told that the faces have to be treated on one processor and shouldn t be distributed on several processors.

Here, a small description of my problem.

I am using OF-1.6-ext for in-cylinder aerodynamic problems. For the valve and piston motion I am using the accordionEngineMesh class. It uses the FEM automesh motion solver for the valve and piston motion and for valve opening and closure the attach/detach boundaries. And here the problem pops up.
Everything works fine in serial but in parallel it doesn t.
The problem comes from the attach/detach faces. When I decompose my case on 2 processors and I try to run it following error message appear.

Quote:
Create engine time

Create mesh

Selecting engineTopoChangerMesh accordionEngineMesh
[0]
[0]
[0] --> FOAM FATAL ERROR:
[0] Attach/detach zone contains no faces. Please check your mesh definition.
[0]
[0] From function void Foam::attachDetach::checkDefinition()
[0] in file polyMeshModifiers/attachDetach/attachDetach.C at line 104.
[0]
FOAM parallel run aborting
[0]
--------------------------------------------------------------------------
MPI_ABORT was invoked on rank 0 in communicator MPI_COMM_WORLD
with errorcode 1.

NOTE: invoking MPI_ABORT causes Open MPI to kill all MPI processes.
You may or may not see output from other processes, depending on
exactly when Open MPI kills them.
--------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
mpirun has exited due to process rank 0 with PID 8568 on
node nusm-14 exiting without calling "finalize". This may
have caused other processes in the application to be
terminated by signals sent by mpirun (as reported here).
--------------------------------------------------------------------------
The faces for my the detach/attach topoChanger are only on one processor. Since all processors are executing the same tasks, one processor is complaining that it don t have faces for the attach/detach topoChanger.

I ve added a small description with my problem (simplified single cylinder engine, only for mesh motion tests)

DummyEngine.jpg


Cheers Peter
Peter_600 is offline   Reply With Quote

Old   March 9, 2013, 18:31
Default
  #3
Member
 
Martin Novák
Join Date: Dec 2012
Location: Prague
Posts: 56
Rep Power: 4
novakm is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Peter_600 View Post
Hi Foamers,

who of you has successfully applied attach/detach topo changes in parallel?
How to decompose the grid. I ve been told that the faces have to be treated on one processor and shouldn t be distributed on several processors.

Here, a small description of my problem.

I am using OF-1.6-ext for in-cylinder aerodynamic problems. For the valve and piston motion I am using the accordionEngineMesh class. It uses the FEM automesh motion solver for the valve and piston motion and for valve opening and closure the attach/detach boundaries. And here the problem pops up.
Everything works fine in serial but in parallel it doesn t.
The problem comes from the attach/detach faces. When I decompose my case on 2 processors and I try to run it following error message appear.


The faces for my the detach/attach topoChanger are only on one processor. Since all processors are executing the same tasks, one processor is complaining that it don t have faces for the attach/detach topoChanger.

I ve added a small description with my problem (simplified single cylinder engine, only for mesh motion tests)

Attachment 15703


Cheers Peter
Hi Peter,

Did you made any progress on the topic that you have described here?
I would like to simulate real engines in OF, so this topic is essential for me.
It will be so great if would you mind if you share your insight to the problem
novakm is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Running AMI case in parallel Kaskade OpenFOAM 2 November 19, 2013 03:24
Script to Run Parallel Jobs in Rocks Cluster asaha OpenFOAM Running, Solving & CFD 12 July 4, 2012 22:51
Parallel processing problem newbie29 OpenFOAM Running, Solving & CFD 1 June 22, 2012 04:23
parallel performance on BX900 uzawa OpenFOAM Installation on Windows, Mac and other Unsupported Platforms 3 September 5, 2011 15:52
Parallel Computing Classes at San Diego Supercomputer Center Jan. 20-22 Amitava Majumdar Main CFD Forum 0 January 5, 1999 13:00


All times are GMT -4. The time now is 04:54.