CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM

Compilation of Paraview3.3-cvs with python support

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   May 12, 2009, 01:48
Default Compilation of Paraview3.3-cvs with python support
  #1
New Member
 
Sumeet Kumar
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 8
crazysumi is on a distinguished road
Hi Foamers,

I want to use python scripts supported paraFoam. For this I enabled the switch "Paraview_enable_python" in Cmakelists.txt file.

I have QT 4.3.1, Python 2.6.1 in Opensuse 10.3.

I am using the buildParaview3.3--cvs script for recompilation as suggested in the README file. However the script is not able to build it and it stops upon 8% completion

I am getting following errors:-

[ 7%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkMultiThreader.o
Linking CXX shared library ../../bin/libQtTesting.so
[ 7%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkMutexLock.o
/usr/bin/ld: /usr/local/lib/python2.6/config/libpython2.6.a(exceptions.o): relocation R_X86_64_32 against `_Py_NoneStruct' can not be used when making a shared object; recompile with -fPIC
/usr/local/lib/python2.6/config/libpython2.6.a: could not read symbols: Bad value
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [bin/libQtTesting.so] Error 1
make[1]: *** [Qt/Testing/CMakeFiles/QtTesting.dir/all] Error 2
make[1]: *** Waiting for unfinished jobs....
[ 7%] Building CXX object VTK/Common/CM
..
..
..
..
[ 8%] Building CXX object VTK/Common/CMakeFiles/vtkCommon.dir/vtkCommonInstantiator.o
Linking CXX shared library ../../bin/libvtkCommon.so
[ 8%] Built target vtkCommon
make: *** [all] Error 2
done

Afterwards I installed QT 4.3.5, but I received the same build error messages from paraview script.

Regards
Sumeet
crazysumi is offline   Reply With Quote

Old   May 12, 2009, 04:27
Default
  #2
jfb
New Member
 
Josef F. Buergler
Join Date: Mar 2009
Posts: 16
Rep Power: 8
jfb is on a distinguished road
Did You install python-devel? You could use
# zypper install python-devel
or if You use "smart" package manager
# smart install python-devel
jfb is offline   Reply With Quote

Old   May 12, 2009, 06:17
Default Hi Again
  #3
New Member
 
Sumeet Kumar
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 8
crazysumi is on a distinguished road
Hi Again,

The python-devel package installation was missing. I have installed it but this did not solve the problem. I am still receiving the same build error messages

Regards,
Sumeet
crazysumi is offline   Reply With Quote

Old   May 13, 2009, 01:33
Default
  #4
jfb
New Member
 
Josef F. Buergler
Join Date: Mar 2009
Posts: 16
Rep Power: 8
jfb is on a distinguished road
Hi Sumeet
Isn't there any indication somewhere in the output of the command "buildParaview3.3-cvs" which could shed some light on the possible cause of the error? Do You use "compilerInstall=System" in the file etc/settings.sh? Make sure to "rm -rf ParaView3.3-cvs/platforms" before the command "buildParaview3.3-cvs".
jfb is offline   Reply With Quote

Old   May 14, 2009, 04:43
Default
  #5
New Member
 
Sumeet Kumar
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 8
crazysumi is on a distinguished road
Hey I was able to solve the problem. I dlded paraview 3.4 and compiled by making changes in buildPara.. script and now it works well by modifyingthe paraview3 bashrc file. I had to compile PV3FoamReader too.
crazysumi is offline   Reply With Quote

Old   May 29, 2009, 11:18
Red face Paraview in OpenFOAM1.5-dev !!
  #6
Member
 
ubald's Avatar
 
Nicolas Lussier Clément
Join Date: Apr 2009
Location: Montréal, Qc, Canada
Posts: 47
Rep Power: 8
ubald is on a distinguished road
I try ton compile the OpenFOAM1.5-dev and it went well but now I cant use paraview. I ave Openfoam1.5 with paraview install and build correctly with :

rm -rf $OFDIR/ThirdParty/ParaView3.3-cvs/platforms
cd $OFDIR/ThirdParty/
buildParaView3.3-cvs

but if I do the same with the OpenFOAM1.5-dev I get :

/home/niko/OpenFOAM/OpenFOAM-1.5-dev/bin/buildParaView3.3-cvs: line 59: initialiseVariables: command not found
/home/niko/OpenFOAM/OpenFOAM-1.5-dev/bin/buildParaView3.3-cvs: line 65: buildParaView: command not found
/home/niko/OpenFOAM/OpenFOAM-1.5-dev/bin/tools/buildParaViewFunctions: line 356: cd: /home/niko/OpenFOAM/ThirdParty/ParaView-3.3-cvs/platforms/linuxGcc: Aucun fichier ou répertoire de ce type

I use compilerInstall=OpenFOAM in etc/settings.sh
and install QT 4.3.5
> qmake --version
QMake version 2.01a
Using Qt version 4.3.5 in /usr/local/Trolltech/Qt-4.3.5/lib

I on Debian/Lenny5.0

can some one help !

crazysumi You said
Quote:
Hey I was able to solve the problem. I dlded paraview 3.4 and compiled by making changes in buildPara.. script and now it works well by modifyingthe paraview3 bashrc file. I had to compile PV3FoamReader too.
How did you did that I have tried unsuccessfully to do the same !!
ubald is offline   Reply With Quote

Old   June 1, 2009, 06:51
Default Hi Nicholas
  #7
New Member
 
Sumeet Kumar
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Rep Power: 8
crazysumi is on a distinguished road
Hey,

At the beginning of the script buildParaview3.3-cvs. it executes the following line

. $WM_PROJECT_DIR/bin/tools/buildParaViewFunctions

check for the availability of the file "buildParaViewFunctions" in the above path. Or change the path in the script as required.

Regards
Sumeet
crazysumi is offline   Reply With Quote

Old   June 3, 2009, 09:00
Default
  #8
Member
 
ubald's Avatar
 
Nicolas Lussier Clément
Join Date: Apr 2009
Location: Montréal, Qc, Canada
Posts: 47
Rep Power: 8
ubald is on a distinguished road
Thanks the problem was that to function where missing inbuildParaViewFunctions

initialiseVariables and buildParaView

I don't know why but I just copied it from the 1.5 sources and it worked with both 3.3-dev and 3.4

Now I wander if I can get paraFoam worck with Qt4.4

Right now I at the Workshop and it is great.

Regards
Nicolas Lussier

Last edited by ubald; June 3, 2009 at 20:36.
ubald is offline   Reply With Quote

Old   June 13, 2009, 15:23
Default
  #9
Senior Member
 
louisgag's Avatar
 
Louis Gagnon
Join Date: Mar 2009
Location: Québec, QC, Canada
Posts: 208
Rep Power: 9
louisgag is on a distinguished road
Send a message via ICQ to louisgag
Thanks Nicolas and Sumeet,

I copied initialiseVariables and buildParaView functions from the OF-1.5 source to the OF-1.5-dev and it seems to fix the problem.. Seems that the buildParaViewFunctions script in OF-1.5-dev is corrupt... I also had to export QT_QMAKE_EXECUTABLE=/usr/local/Trolltech/Qt-4.3.5/bin/qmake before running buildParaView3.3-cvs

-Louis
louisgag is offline   Reply With Quote

Old   June 23, 2009, 18:20
Default
  #10
Senior Member
 
Srinath Madhavan (a.k.a pUl|)
Join Date: Mar 2009
Location: Edmonton, AB, Canada
Posts: 700
Rep Power: 12
msrinath80 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by louisgag View Post
Thanks Nicolas and Sumeet,

I copied initialiseVariables and buildParaView functions from the OF-1.5 source to the OF-1.5-dev and it seems to fix the problem.. Seems that the buildParaViewFunctions script in OF-1.5-dev is corrupt... I also had to export QT_QMAKE_EXECUTABLE=/usr/local/Trolltech/Qt-4.3.5/bin/qmake before running buildParaView3.3-cvs

-Louis
Actually nothing appears to be corrupt. As explained elsewhere[1], we need to adjust the QT version check in CMakeLists.txt before we build paraview. This also avoids errors that come with -lpqComponents reported missing.

-pUl|

References:
[1] http://74.125.155.132/search?q=cache...&ct=clnk&gl=ca
msrinath80 is offline   Reply With Quote

Old   October 12, 2009, 13:01
Default builParaView3.3-cvs got following error
  #11
New Member
 
Nirmal
Join Date: Jun 2009
Posts: 13
Rep Power: 8
nirmalrishi is on a distinguished road
Hi,

When I tried to run buildParaView3.3-cvs after rmoving platforms directory, i got the following messages.

[ 52%] [ 52%] Building CXX object Utilities/VTKClientServer/Graphics/CMakeFiles/vtkGraphicsCS.dir/vtkWindowedSincPolyDataFilterClientServer.o
Building CXX object Utilities/VTKClientServer/Graphics/CMakeFiles/vtkGraphicsCS.dir/vtkGraphicsCSInit.o
Linking CXX shared library ../../../bin/libvtkGraphicsCS.so
[ 52%] Built target vtkGraphicsCS
make: *** [all] Error 2
done


please let me know, how can i avoid this and complete the installation?
nirmalrishi is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CFX11 + Fortran compiler ? Mohan CFX 20 March 30, 2011 18:56
Problems in compiling paraview in Suse 10.3 platform chiven OpenFOAM Installation 3 December 1, 2009 08:21


All times are GMT -4. The time now is 11:33.