CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM

Problem OpenFOAM/Paraview (cavity tutorial)

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   December 11, 2009, 08:04
Default Problem OpenFOAM/Paraview (cavity tutorial)
  #1
New Member
 
vianne hellen
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Rep Power: 7
vianne is on a distinguished road
Hi to all,

I'm a newbie working with both Linux and OpenFOAM just since a few days so my question might be an easy one for you
I use Ubuntu Linux 9.10, OpenFOAM 1.6, Qt 4.5.2 and I have the following problem: As described in the cavity case tutorial, I try to create a block mesh and view the mesh in ParaFoam. There are no errors during the creation of the block mesh and the cavity.OpenFOAM file, but I can't see the mesh in the opened ParaView window (I checked the box Mesh Parts, the box Volume Fields and the field Cache Mesh, then I clicked the Apply button, after that I set Colour by Solid Colour, clicked Set Ambient Colour (selecting black), selected Wireframe, Parallel Projection and a white backround colour).
It would be really great if anyone had an idea why there's no mesh appearing.
vianne is offline   Reply With Quote

Old   December 11, 2009, 11:22
Default
  #2
Member
 
Jan
Join Date: Dec 2009
Location: Berlin
Posts: 50
Rep Power: 9
SirWombat is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to SirWombat
Hi Vianne,

you might wanna try the following:

before starting "paraFoam" type the following at the command line:
export LC_ALL=C

You may also edit the "paraFoam" File in
~/OpenFOAM/OpenFOAM-1.6.x/bin

Just place "export LC_ALL=C" in the first line of the file.


Sony Vaio VGN-FW11J Core2Duo P8400 2,26Ghz 4GB ATI Mobility Radeon HD3650
Ubuntu Linux 9.10, OpenFOAM 1.6, Qt 4.5.2
SirWombat is offline   Reply With Quote

Old   December 11, 2009, 15:01
Default
  #3
New Member
 
vianne hellen
Join Date: Dec 2009
Posts: 7
Rep Power: 7
vianne is on a distinguished road
Thanks a lot, now it works and I would have never solved this on my own
vianne is offline   Reply With Quote

Old   January 8, 2010, 17:44
Default paraFoam locks
  #4
New Member
 
Eerin
Join Date: Jan 2010
Posts: 6
Rep Power: 7
eros is on a distinguished road
Hi I loaded OpenFOAM-1.6 and try cavity example with to precompiled binaries.
My system is Ubuntu dapper, so QT is too old -> download and recompile QT, paraview + plugin. After that cavity example paraview stage starts, but viewer stuck immediatly. After that no window refreshing and it consume 99.9% cpu. I give it one hour try but only affect is slight more memory consuption up 156MB.

export LC_ALL=C don't help either. Is there known solutions? Recompile all? (paraview - QT broblem? can recompile all help?)

Maybe google more solutions, this thread was first hit..

--
Eerin
eros is offline   Reply With Quote

Old   January 12, 2010, 04:16
Default no idea
  #5
Member
 
Jan
Join Date: Dec 2009
Location: Berlin
Posts: 50
Rep Power: 9
SirWombat is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to SirWombat
Hi Eerin, unfortunately I don't have a solution to your problem. It might come handy to post version numbers making it easier for anyone else to give you a hand on that!
__________________
~~~_/)~~~
SirWombat is offline   Reply With Quote

Old   January 19, 2010, 05:32
Default
  #6
New Member
 
Deka Wahyu Purwanto
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Rep Power: 0
deka is on a distinguished road
Hi SirWombat,
Thanks for the tips. It also works for me too. I also use ubuntu 9.10, OpenFOAM 1.6 and Qt 4.5.2. Is it a common case?
deka is offline   Reply With Quote

Old   February 18, 2010, 14:24
Default Problem in libmpi.so.0 file (cavity)
  #7
New Member
 
josť
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
Jose88 is on a distinguished road
Hello,

I am a new user in Linux and OpenFOAM 1.6. I have a small problem and I dont why. I really appreciate if you can help soon. When I am trying to run or create the mesh with blockMesh for the "cavity" problem and others there is a file that is not found. it says:

[ytp0106@n1 cavity]$ blockMesh
blockMesh: error while loading shared libraries: libmpi.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

what do you think could be the problem? Actually I dont know what is that file. but, I am sure i am in the right directory. I hope you can help me.

Thank you.
Jose88 is offline   Reply With Quote

Old   February 20, 2010, 07:34
Default
  #8
Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 8,258
Blog Entries: 34
Rep Power: 84
wyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nicewyldckat is just really nice
Greetings Jose88,

Seems to me that you didn't unpack the ThirdParty package, the ThirdParty-1.6.linuxGcc.gtgz or ThirdParty-1.6.linux64Gcc.gtgz

The libmpi.so.0 library is part of the openmpi software available in these packages above.

Did you follow the instructions available at www.openfoam.com or did you follow Mads cookbook for Ubuntu (available here)? If followed neither one, then it's only natural that your installation is missing some stuff

Additionally, stating which Linux version/distro your using might help in future issues.

Best regards,
Bruno Santos
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   February 20, 2010, 07:52
Default
  #9
New Member
 
josť
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Rep Power: 0
Jose88 is on a distinguished road
Hi Bruno,

Thank you for your answer. I will take into account your advice. I think that something could be missing from the installation as you said.

Thanks for the links..

Kind Regards,

Josť.
Jose88 is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem in tutorial 12 mrestrepo30 FLUENT 8 July 18, 2010 13:59
Problem in Tutorial 11 Leon CD-adapco 5 December 20, 2006 07:06
radiation problem for square cavity using fluent john Main CFD Forum 0 September 30, 2005 07:40
Problem with increasing Re no. for cavity flow Quarkz Main CFD Forum 3 July 2, 2005 16:58
CODE FOR THE CAVITY FLOW PROBLEM ricky Main CFD Forum 1 November 8, 2001 12:21


All times are GMT -4. The time now is 08:42.