CFD Online Discussion Forums

CFD Online Discussion Forums (http://www.cfd-online.com/Forums/)
-   OpenFOAM (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam/)
-   -   OpenFoam 1.6-ext (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam/83014-openfoam-1-6-ext.html)

Peter_600 December 11, 2010 09:11

OpenFoam 1.6-ext
 
Hi Foamers

Where can I get OpenFoam 1.6-ext? Please keep me posted, I vent foamed for a while. I would like to use the new paralleled tool for dynamic meshes for engines! Has anyone some experiences so far?

Peter

holger_marschall December 11, 2010 10:09

Quote:

Originally Posted by Peter_600 (Post 287018)
Where can I get OpenFoam 1.6-ext?

Hi Peter,

it is on the public git repository of -Extend:
Code:

git clone git://openfoam-extend.git.sourceforge.net/gitroot/openfoam-extend/OpenFOAM-1.6-ext
best regards,

Peter_600 December 11, 2010 12:08

Thank you for the fast response!
Peter

Peter_600 December 11, 2010 19:11

I think I ve succeded to compile it. I tried to compile also some solver which I made in 1.5-dev. Unfortunately it didn't work.
I guess 1.6-ext is not 100% compatible with 1.5-dev, right?

boger December 12, 2010 20:59

True - there are some small differences in the placement of some of the header files and some other small class differences that you'll have to reconcile. If you're stuck, you'll need to share the exact error messages.

Bandfrosch December 13, 2010 18:47

Hi Peter,

following modifications to Make/options made my compiler happy :

* variable LIB_SRC changed to FOAM_SRC
* dynamicMesh and cousins have moved
* PolyMesh constructor needs transfer function for points

################################################## ########
# File Make/options
# modifications from OpenFOAM-1.5-dev to OpenFOAM-1.6-ext
################################################## ########
#
# OpenFOAM-1.5-dev
#
EXE_INC = \
-I$(LIB_SRC)/finiteVolume/lnInclude \
-I$(LIB_SRC)/dynamicFvMesh/lnInclude \
-I$(LIB_SRC)/dynamicMesh/lnInclude \
-I$(LIB_SRC)/meshTools/lnInclude#
################################################## ########
# OpenFOAM-1.6-ext
#
EXE_INC = \
-I$(FOAM_SRC)/finiteVolume/lnInclude \
-I$(FOAM_SRC)/dynamicMesh/dynamicFvMesh/lnInclude \
-I$(FOAM_SRC)/dynamicMesh/dynamicMesh/lnInclude \
-I$(FOAM_SRC)/meshTools/lnInclude



PolyMesh constructor changed, note the xferCopy(points):

pShapeMesh = new polyMesh
(
IOobject ....,
// ================
xferCopy(newPoints),
//================
cellShapes,
boundaryFaces,
boundaryPatchNames,
boundaryPatchTypes,
defaultFacesName,
defaultFacesType,
boundaryPatchPhysicalTypes
);


I hope this will help ...

Bandfrosch

kalle December 14, 2010 03:36

Peter,

please let us know your results. I tried to parallelize a simple two stroke engine, but found that sliding interfaces may still not cross processor boundaries. Add/remove layers was already parallel in 1.5-dev, so for that case, I did not see any difference when it comes to parallelization.

Regards,
Kalle

Peter_600 December 14, 2010 08:19

Thx u for all ur replys. For the moment I am very busy. But I keep u posted about my process for sure. I hope I can do it till the weekend.

abminternet December 14, 2010 10:06

hi Kalle,
I am trying to set up a case for a simple engine with moving mesh and topological changes but have not yet succeeded, would you mind sharing your setup data? (perhaps thermophysicalProperties too since it gives me some error with not implemented thermo::e() ) I would appreciate it :D

kalle December 15, 2010 07:29

Hi,

I only moved the mesh for this case, no CFD. I think as a start you can copy the needed thermo/transport files from some of the tutorials. Maybe from soninFoam cases? Try a few, should not be too hard to locate working files.

Good luck,
K

Peter_600 December 15, 2010 09:06

I have some problems during the installation of OpenFOAM-1.6-ext.
Hocw can I change the environmental variable for gcc from

usr/bin/gcc to usr/gcc ?

Thx Peter

boger December 15, 2010 09:19

What problems specifically? An error message would be helpful.

Around line 91 of settings.csh, do you have compilerInstall set to System?

Peter_600 December 15, 2010 09:35

Please see attached the output of the log file.
I compiled paraview and all the other 4 stages of the thirdparty tool. Seems to work. Also I can open paraview and use paraFOAM.
When I open old cases made with 1.5-dev i can visualize it.
BUT
When I try to visualize a tutorial made by 1.6-ext it is not working :(
I tried to postprocess the icoFoam tutorial (cavity) The solver runs but it is not possible to see anything by opening with paraFoam.

HTML Code:

Executing /home/peter/OpenFOAM/OpenFOAM-1.6-ext/bin/foamInstallationTest:


Checking basic setup...
-------------------------------------------------------------------------------
Shell:              bash
Host:              linux-u69q
OS:                Linux version 2.6.27.39-0.2-default
-------------------------------------------------------------------------------


Checking main OpenFOAM env variables...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory                Valid      Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$WM_PROJECT_INST_DIR /home/peter/OpenFOAM                    yes      yes
$WM_PROJECT_USER_DIR /home/peter/OpenFOAM/peter-1.6-ext      yes      no
$WM_THIRD_PARTY_DIR  ...OpenFOAM/OpenFOAM-1.6-ext/ThirdParty  yes      yes
-------------------------------------------------------------------------------


Checking the OpenFOAM env variables set on the PATH...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory                Valid Path Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$WM_PROJECT_DIR      /home/peter/OpenFOAM/OpenFOAM-1.6-ext    yes  yes  yes

$FOAM_APPBIN        ...ext/applications/bin/linux64GccDPOpt  yes  yes  yes
$FOAM_SITE_APPBIN    ...OAM/site/1.6-ext/bin/linux64GccDPOpt  no        no
$FOAM_USER_APPBIN    ...ext/applications/bin/linux64GccDPOpt  no        no
$WM_DIR              ...eter/OpenFOAM/OpenFOAM-1.6-ext/wmake  yes  yes  yes
-------------------------------------------------------------------------------


Checking the OpenFOAM env variables set on the LD_LIBRARY_PATH...
-------------------------------------------------------------------------------
Environment_variable Set_to_file_or_directory                Valid Path Crit
-------------------------------------------------------------------------------
$FOAM_LIBBIN        ...OpenFOAM-1.6-ext/lib/linux64GccDPOpt  yes  yes  yes
$FOAM_SITE_LIBBIN    ...OAM/site/1.6-ext/lib/linux64GccDPOpt  no        no
$FOAM_USER_LIBBIN    ...AM/peter-1.6-ext/lib/linux64GccDPOpt  no        no
$MPI_ARCH_PATH      ...nmpi-1.4.3/platforms/linux64GccDPOpt  yes  yes  yes
-------------------------------------------------------------------------------


Third party software
-------------------------------------------------------------------------------
Software Version  Location
-------------------------------------------------------------------------------
WARNING: gcc version does not match gcc supplied with this release of OpenFOAM
        Supplied version: 4.3.3
        User version    : 4.3.2
        Minimum required: 4.3.1

gcc      4.3.2   
WARNING:  Conflicting installations:
          OpenFOAM settings        : /bin/gcc
          current path            : /usr/bin/gcc
          CRITICAL ERROR

gzip    1.3.12    /usr/bin/gzip                                           
tar      1.20      /bin/tar                                               
icoFoam  1.6-ext  ...nFOAM-1.6-ext/applications/bin/linux64GccDPOpt/icoFoam
-------------------------------------------------------------------------------


Summary
-------------------------------------------------------------------------------
Base configuration ok.

The foam installation contains 1 critical error(s).

Review the output for warning messages and consult
the installation guide for trouble shooting.

done.


Peter_600 December 15, 2010 09:43

Yes. It is compilerInstall set to System.

boger December 15, 2010 09:52

I really don't think the foamInstallationTest warnings about gcc having anything to do with your paraFoam problems. But since you have System compiler set, it looks to me like WM_COMPILER_DIR is never set. Try setting it yourself to be /usr and maybe foamInstallationTest will be happier. It will still complain about your version not matching the supplied version, but it's not clear to me why it even checks that if you have a system compiler. Anyway, like I said, I don't think that has anything to do with your paraFoam problem.

As far as your paraFoam problem, you need to tell us more than "it doesn't work". Do you get error messages? Does it crash?

Peter_600 December 15, 2010 11:11

The weird thing is. I don t get any error. I simply don t see my grid when I try to open the cavity case. I can see all the variables, nothing else more.
When I open a case which was made with 1.5-dev, I can see it with the 1.6-ext version (paraFoam). Probably all my versions are mixed up ?

Peter_600 December 15, 2010 15:16

I will reinstall my system. It s mixed up with all the the openFoam versions.. I will install Suse 11.3. I ll keep u posted about my process.

Peter_600 December 18, 2010 17:46

I refreshed my system. I installed Suse11.3 64 bit version.
I have a problem with stage4 of the thirdparty tools. The installaion of paraview doesn t start. I have a problem with the environmental variables. I don t know how to change the path of them.
Thx Peter

HTML Code:

This system rpm command: rpm                                                                                                                                                       
                                                                                                                                                                                   
========================================                                                                                                                                           
Starting ThirdParty AllMake: Stage4                                                                                                                                               
========================================                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                   
Using system installed QT                                                                                                                                                         

WARNING:
WARNING: Skipping the installation of ParaView-3.8.1.
WARNING: Please make sure the QT_BIN_DIR environment variable properly
WARNING: initialized in the file prefs.sh or prefs.csh
WARNING: The command $QT_BIN_DIR/qmake needs to be valid
WARNING:
========================================
Done ThirdParty AllMake: Stage4


boger December 18, 2010 22:03

Do you have qt installed? What do you get from a 'which qmake' ? If it's /usr/bin/qmake, then you would need 'setenv QT_BIN_DIR /usr'

pcaron December 19, 2010 01:21

Hello Peter, I had a similar problem with stage4 and openSuse 11.2.

The stage4 script has commented the line to compile the qt. If this is your case, you should use the system qt, but I could not use the system version in suse, so I uncommented that line and compile qt from ThirdParty.

The compiling takes too long, but when it finish you should get the issue about the QT_DIR again. I solved it restarting the terminal and commenting again the line in stage4 script.

I hope this will help you, regards

Pablo


All times are GMT -4. The time now is 15:28.