CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > OpenFOAM

Outlet Problems

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   July 27, 2011, 11:34
Default Outlet Problems
  #1
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Rep Power: 6
Cyberholmes is on a distinguished road
Hello,

I am experiencing a problem with the outlet in my system. The outlet is a perfect circle in a perfectly spherical chamber, and at the beginning it works exactly as it should, but then it behaves strangely. In the center, it is still an outlet, but a ring around the center becomes an inlet. Eventually, the entire outlet becomes an inlet (although the outer ring is still blowing stuff into the chamber faster than the center). I have posted my T, U, and p boundary and initial conditions below. If anyone could help me out with this, I would really appreciate it.

T:

Code:
internalField   uniform 300;

boundaryField
{
       Hotspot
       {
             type            zeroGradient;
       }
       Outlet
       {  
             type            zeroGradient;
       }
       Nozzle
       {
             type            fixedValue;
             value            uniform 310;
       }
       NozzleTip
       {
             type            zeroGradient;
       }
       ChamberWall
       {
             type            fixedValue;
             value            uniform 310; 
   }
}
U:

Code:
internalField   uniform (0 0 0);

boundaryField
{
       Hotspot
       {
             type            fixedValue;
             value            uniform (0 0 0);
       }
       Outlet
   {
              type            inletOutlet;
              inletValue        uniform (0 0 0);
              value            $internalField;
        }
        Nozzle
        {
              type            fixedValue;
              value            uniform (0 0 0);
        } 
    NozzleTip
        {
              type            zeroGradient;
        }
    ChamberWall
        {
              type            fixedValue;
              value            uniform (0 0 0);
    }
}
p:

Code:
internalField   uniform 266645;

boundaryField
{
       Hotspot
       {
             type            zeroGradient;
       }
       Outlet
       {
     type            outletInlet;
             outletValue  uniform 266645;
             value          $internalField;
       }
       Nozzle
       {
             type            zeroGradient;
       }
       NozzleTip
       {
             type            zeroGradient;
       }
       ChamberWall
       {
             type            zeroGradient;
       }
}
Thank you.

Last edited by Cyberholmes; July 27, 2011 at 12:07.
Cyberholmes is offline   Reply With Quote

Old   July 29, 2011, 11:35
Default
  #2
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Rep Power: 6
Cyberholmes is on a distinguished road
Can anyone shed any light on this?
Cyberholmes is offline   Reply With Quote

Old   August 2, 2011, 10:59
Default
  #3
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Rep Power: 6
Cyberholmes is on a distinguished road
I hate to keep shamelessly bumping this to the top, but I really have very little time in which I need to figure this out, and I don't have a clue what is wrong. I can tell you more now: that after some time my outlet becomes very cold (55 K) and the pressure and the temperature at the outlet are "striped", in that every other plane of cells parallel with the outlet is very cold or low pressure, while the others are hot or high pressure.

Thank you for your help.
Cyberholmes is offline   Reply With Quote

Old   August 4, 2011, 10:41
Default
  #4
Senior Member
 
Kent Wardle
Join Date: Mar 2009
Location: Illinois, USA
Posts: 195
Rep Power: 10
kwardle is on a distinguished road
It helps to let people know what solver you are running...

Depending on your solver, I don't think you want outletInlet for p. You might try totalPressure for p combined with pressureInletOutletVelocity for U. In fact, you might try changing the BC on U first with p as you have it and see how that changes what you observe. It seems to be a mismatch with your U/p BC types.

BTW, do you have an inlet somewhere or just an outlet? It seems strange that you have zeroGradient for U on NozzleTip. Again, for people to give useful help we need a little more info. Otherwise, most will just skip on by...while you bump, bump, bump
kwardle is offline   Reply With Quote

Old   August 4, 2011, 11:29
Default
  #5
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Rep Power: 6
Cyberholmes is on a distinguished road
Thank you for your response!

I am using an altered version of rhoReactingFoam, which has been changed to include an explicit heat source (I use a file in the constant directory called energySourceProperties to set a constant power input to a region, which acts as a heat source).

I do have an inlet in the chamber, which is in the form of a small nozzle protruding from one side of the chamber. The outlet is much larger in diameter than the inlet and is at right angles to the direction of the inlet.

I have more information now as well. The heat source that I am using, which is at the center of the chamber, is a very small sphere. What I am actually doing is that I have created a small spherical boundary at the center, because I want to model the interaction of the fluid with this surface, and I am creating a heat source which is a spherical shell around this spherical boundary. I have set the BCs for this physical boundary as follows

U:
fixedValue uniform (0 0 0)

p:
zeroGradient

T:
zeroGradient

and then I originally set all of the turbulence parameters (alphat, epsilon, k, mut) to match the settings for all of the other walls, with the wall functions. The problem is, the velocity around this center sphere quickly reaches a magnitude of 400+ m/s, which is entirely unrealistic. A colleague of mine suggested this may be the cause of the strange behavior at the outlet, which involves "stripes" of high and low pressure and temperature (each row of cells is alternatingly very high p and T or very low), and has the appearance that matter is flowing in through the outlet. It may be the case, though, that matter is being compressed at the outlet because of the strangely high velocity from the center.

Sorry for the originally missing information, and if anyone needs more info to help try to understand the issue, I'd be glad to post it.

Thank you.
Cyberholmes is offline   Reply With Quote

Old   August 4, 2011, 11:31
Default
  #6
New Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Rep Power: 6
Cyberholmes is on a distinguished road
More clarification: the NozzleTip is the actual inlet, on the end of the nozzle. I have zeroGradient set for U and p on the NozzleTip because it is not actually a surface. The nozzle is initially not on, but at 0.2 seconds I switch the velocity BC to a flowRateInletVelocity at 1 g/s.

Thanks again.
Cyberholmes is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
outlet boundary conditions Xhoven OpenFOAM Running, Solving & CFD 3 June 11, 2011 19:33
Problems with boundary conditions - velocity and pressure not zero M_Flodin FLUENT 0 April 1, 2011 09:32
VOF for flow problems with inlet and outlet Jannifer FLUENT 11 April 6, 2006 14:56
reverse flow at outlet Ng Khai Ching FLUENT 6 October 28, 2004 02:46
Outlet velocity boundary condition Jay FLUENT 4 December 15, 2002 09:27


All times are GMT -4. The time now is 21:07.