CFD Online Discussion Forums

CFD Online Discussion Forums (http://www.cfd-online.com/Forums/)
-   OpenFOAM (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam/)
-   -   Issue with OpenMPI-1.5.3 while running parallel jobs on multiple nodes (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam/98305-issue-openmpi-1-5-3-while-running-parallel-jobs-multiple-nodes.html)

LargeEddy March 7, 2012 14:31

Issue with OpenMPI-1.5.3 while running parallel jobs on multiple nodes
 
Hi everyone,

I was wondering if anyone is facing problems with the OpenFOAM-2.0.1 version (which comes with OpenMPI-1.5.3) while running parallel jobs on multiple nodes??
It works fine if all the processors are on the same node, but as soon as I want to add more processors and hence need to use multiple nodes, it gives an error saying the other node could not find the executable.

Also, has anyone been able to set up OpenFOAM-2.0.1 with an older version of OpenMPI like sau 1.4.1?? The older OpenMPI versions dont give this problem.

Thanks.

wyldckat March 7, 2012 17:05

Greetings LargeEddy and welcome to the forum!

One or two bugs have been reported when using Open-MPI 1.5.3, but I can't remember what was the exact details. Ah, here's one of the threads that report this issue: http://www.cfd-online.com/Forums/ope...s-openmpi.html

If that doesn't solve your problem, then it might be related to how you are launching the cases and whether the cases are using a remotely shared folder or not.

Right now I can't go much into detail, but foamJob is usually a good way to launch parallel OpenFOAM jobs, as long has your cluster uses the same setup on all nodes. For using the nodes you want, create a file named "machines" with the list of nodes in the same folder where the root case is. For more details about foamJob:
Code:

foamJob -help
For more on this subject of OpenFOAM+parallel, I'll quote from my signature blog post:
Quote:

MPI related issues:
Best regards,
Bruno


All times are GMT -4. The time now is 14:41.