CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > STAR-CCM+

Suspected division by zero on velocity reported by point probe

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   June 26, 2013, 23:14
Default Suspected division by zero on velocity reported by point probe
  #1
New Member
 
David Hickerson
Join Date: Aug 2009
Location: Monument, CO
Posts: 17
Rep Power: 7
dahicke is on a distinguished road
Send a message via AIM to dahicke
Hi All,

I am doing a mesh refinement study with a DFBI overset mesh and am trying to get velocity values (i,k) via two maximum reports vs. iteration. I picked a point in the region of interest created a derived part, created two maximum reports getting the i velocity and k velocity at that point, created the monitors for each report, and then put them into an XY graph plot.

It works fine except that there are time when the values seem to be divided by zero for 4 or 5 iteration and some as long as about 40 iterations.

Is this a bug in the point probe, maybe a cell to point probe alignment problem?

I would expect this behavior early in convergence, but not at the end.

Thanks,

Dave
dahicke is offline   Reply With Quote

Old   July 4, 2013, 02:16
Default Here is an image of the problem
  #2
New Member
 
David Hickerson
Join Date: Aug 2009
Location: Monument, CO
Posts: 17
Rep Power: 7
dahicke is on a distinguished road
Send a message via AIM to dahicke
I attached a plot of two points on a 2.5D mesh one behind the other. Both points appears to get a divide by zero; one more than the other.

hull-1ms-8p0H-67mlambda-50mh-2.5D_Fluid Velocity at both points 0,0 1_0.25 -5.jpg
dahicke is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
mesh refinement study, point probe, starccm+

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Probe for X or Y velocity msrinath80 OpenFOAM Running, Solving & CFD 29 July 22, 2015 17:46
Why: Point velocity always monitored as 0.0? Tanhn FLUENT 3 February 6, 2007 10:47
How to get velocity data at some point in domain sawa FLUENT 3 February 28, 2005 07:03
udf to output velocity at some point Jun FLUENT 4 August 19, 2003 13:43
CFX4.3 -build analysis form Chie Min CFX 5 July 12, 2001 23:19


All times are GMT -4. The time now is 12:03.