CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > Software User Forums > OpenFOAM > OpenFOAM Installation

[OpenFOAM.com] paraFoam Failing to Get Current Screen Resources

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old   February 20, 2019, 17:21
Default paraFoam Failing to Get Current Screen Resources
  #1
New Member
 
Alec
Join Date: Feb 2019
Posts: 1
Rep Power: 0
Huwinner is on a distinguished road
Hello!


I'm pretty new to Ubuntu and Openfoam, and I am currently trying to get the first Openfoam tutorial to work.



I am running Ubuntu 18.04 on Windows 10, Openfoam6, Paraview5.4/5.6 (more on this later), and I have Xming installed for displaying a GUI when I use paraFoam command



I have followed the instructions for installation from the Openfoam website, and everything about Openfoam seems to work nicely: blockMesh and simpleFoam both work perfectly.

However, when I use the command "paraFoam" it returns this:

Code:
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-neil'
failed to get the current screen resources
Xlib:  extension "MIT-SHM" missing on display "localhost:0.0".
I trolled around on these forums and found this from a post in January:


paraview 5.6 on Ubuntu 18.04 (Windows 10 WSL)



This user has the same problem as I, and another user responds saying:


Quote:
I feel like I must apologize for allowing this to happen, but I haven't had time to contribute in order to avoid from this happening in the first place

The simplest solution is to go back in time, namely to install an older OpenFOAM 6 Deb package that still binds to ParaView 5.4.0, until this issue is sorted out. This can be done with the following commands:
If I am correct, he is saying that Paraview 5.6 does not work with Openfoam 6?



I followed his instructions, replacing paraviewopenfoam56 with paraviewopenfoam54; however, if I try to run paraFoam I get this:



Code:
FATAL ERROR: ParaView reader module libraries do not exist

Please build the reader module before continuing:
cd $FOAM_UTILITIES/postProcessing/graphics/PVReaders
./Allwclean
./Allwmake
I then did

Code:
 paraFoam -builtin
which returned
Code:
Created temporary 'pitzDaily.foam'
/opt/openfoam6/bin/paraFoam: 278: /opt/openfoam6/bin/paraFoam: paraview: not found
I have spent many hours troubleshooting with Ubuntu and Openfoam as a new user, and this seems to be the final challenge to overcome! I would really appreciate any help on this topic.

Thanks!
Huwinner is offline   Reply With Quote

Old   February 24, 2019, 18:50
Default
  #2
Retired Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 10,958
Blog Entries: 45
Rep Power: 122
wyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to all
Quick answers:
Quote:
Originally Posted by Huwinner View Post
If I am correct, he is saying that Paraview 5.6 does not work with Openfoam 6?
It should work, but it can be slower, because it's using the CPU to do the job of the GPU...

And my guess is that you haven't properly followed the instructions I wrote on that post? Because it's not just a matter of switching ParaView versions, you also have to revert the OpenFOAM installation to an older version.
__________________
wyldckat is offline   Reply With Quote

Old   March 5, 2019, 19:01
Default
  #3
Retired Super Moderator
 
Bruno Santos
Join Date: Mar 2009
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 10,958
Blog Entries: 45
Rep Power: 122
wyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to allwyldckat is a name known to all
Quoting myself from a few minutes ago:
Quote:
Originally Posted by wyldckat View Post
Quick note: This issue should be fixed in the more recent Deb packages from the OpenFOAM Foundation. In CFD Direct's newsletter that I received today was the indication that this issue should be fixed, although I haven't tested it myself.
Furthermore, there is a bug report similar to your post: https://bugs.openfoam.org/view.php?id=3159 - It's not closed yet, but the updated Deb packages might fix this issue.
wyldckat is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
openfoam, openfoam 6, paraview 5.6

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GenerateVolumeMesh Error - Surface Wrapper Self Interacting (?) AndreP STAR-CCM+ 10 August 2, 2018 08:48
[OpenFOAM.com] paraFoam cannot open due to Qt issues - [Solved/Information] u2berggeist OpenFOAM Installation 2 July 2, 2018 18:03
Current density visualisation (PEM fuel cell add-on module) pchoopanya FLUENT 9 April 2, 2018 03:27
Dynamic_cast failing while postprocessing with paraFoam gschaider OpenFOAM Bugs 3 August 20, 2010 17:37
paraFoam / paraview black screen gfilip OpenFOAM 6 July 13, 2009 05:30


All times are GMT -4. The time now is 13:19.