CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > Software User Forums > OpenFOAM > OpenFOAM Pre-Processing

Problem with setFields and boxToCell

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old   April 11, 2016, 12:22
Default Problem with setFields and boxToCell
  #1
New Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 6
Rep Power: 5
rekap is on a distinguished road
Hello everyone,

I am using OpenFOAM 2.1.1.
I have seen the tutorials concerning the setFields utility and I had no problem.
Now for my project, I'm trying to set alpha1 equal to 1 in a part of a box. The box has sizes 1mm*2mm*0.5mm. The mesh is built without problem. Then, I wrote in the setFieldsDict:

----
defaultFieldValues
(
volScalarFieldValue alpha1 0
);

regions
(
boxToCell
{
box (-0.002 0 -0.001) (-0.0018 -0.0005 0);
fieldValues
(
volScalarFieldValue alpha1 1
);
}
);
----

From terminal I run setFields and no error message is given. However, no change is done on the file alpha1 ( I still have alpha1 = 0 everywhere in the box)

I can't understand why i don't see my alpha1. Can it be because of the small size of my box? Can it be because of the old version of OpenFOAM I'm using?
Can you help me?
rekap is offline   Reply With Quote

Old   April 11, 2016, 15:57
Smile
  #2
Senior Member
 
Hesam
Join Date: Feb 2015
Posts: 139
Rep Power: 6
rapierrz is on a distinguished road
Hi rekap,

When you enter setFields in terminal,if you see that some cells assign to

alpha1 = 0,your code work correctly and you should investigate two factor:

1.maybe you don't enter cp 0/alpha1.org 0/alpha1

2.your box is out of your domain
rapierrz is offline   Reply With Quote

Old   April 13, 2016, 04:49
Default
  #3
New Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 6
Rep Power: 5
rekap is on a distinguished road
Hi Hesam,

Thank you for your answer. As you said my box was out of my domain: I solved the problem by using the following command: box (-0.002 -0.0005 -0.001) (-0.0018 0 0);
rekap is offline   Reply With Quote

Old   July 12, 2016, 16:37
Default
  #4
New Member
 
Madeleine
Join Date: Jun 2016
Posts: 14
Rep Power: 5
Madi is on a distinguished road
Hi to you,

my problem is familiar with yours. I want to make a box of water in my channel and when I run set Fields only the inlet is filled with water and not the whole channel as it should be. I want to rise a field from (0 0 0) (-15 1.75 -0.85) could it be that setFields hase a problem with the negative values? My alphaWater file doesnt change too. I put my case files in the attachment and would be glad if someone have a look.

Thanks.
Attached Files
File Type: zip 0.zip (10.0 KB, 21 views)
File Type: zip constant_1.zip (9.6 KB, 13 views)
File Type: zip system.zip (16.0 KB, 26 views)
Madi is offline   Reply With Quote

Old   July 28, 2016, 13:09
Default
  #5
New Member
 
mohsen ari.
Join Date: Apr 2013
Posts: 12
Rep Power: 8
arianam is on a distinguished road
Hi,
The diagonal of the box is not well defined for the two extremes. You should modify your box:
box (0 0 0) (-5 0.5 0.1); maybe to box (-5 0 0) (0 0.5 0.1);
Best,
Mohsen

Quote:
Originally Posted by Madi View Post
Hi to you,

my problem is familiar with yours. I want to make a box of water in my channel and when I run set Fields only the inlet is filled with water and not the whole channel as it should be. I want to rise a field from (0 0 0) (-15 1.75 -0.85) could it be that setFields hase a problem with the negative values? My alphaWater file doesnt change too. I put my case files in the attachment and would be glad if someone have a look.

Thanks.
arianam is offline   Reply With Quote

Old   March 8, 2018, 09:39
Question SetField boxtoCell warning
  #6
New Member
 
Felicity
Join Date: Jan 2018
Location: South Africa
Posts: 3
Rep Power: 3
FelicityNWU is on a distinguished road
Hello.

I am working on fluidized bed with porous media and i`m trying to specify the particle to only fill up the bed above the porous media. i find this error

FOAM Warning :
From function void setCellFieldType(const fvMesh& mesh, const labelList& selectedCells,Istream& fieldValueStream)
in file setFields.C at line 124
Field alpha.air not found
Setting internal values of volScalarField alpha.particles

End


then there are no particles in the fluidized bed.

the blockmesh for the fluidized bed is

convertToMeters 1;

vertices
(
// inlet region
( 0 0 0 ) // pt 0 (in1b)
( 100 0 0 ) // pt 1 (in2b)
( 0 0 10 ) // pt 2 (in1f)
(100 0 10 ) // pt 3 (in2f)

// join inlet->outlet
( 0 50 0 ) // pt 4 (join1b)
( 100 50 0) // pt 5 (join2b)
( 0 50 10) // pt 6 (join1f)
( 100 50 10) // pt 7 (join2f)

// porosity ends ->outlet
( 0 60 0) // pt 8 (poro1b)
( 100 60 0 ) // pt 9 (poro2b)
( 0 60 10) // pt 10 (poro1f)
( 100 60 10 ) // pt 11 (poro2f)

// outlet
( 0 440 0 ) // pt 12 (out1b)
( 100 440 0 ) // pt 13 (out2b)
( 0 440 10 ) // pt 14 (out1f)
( 100 440 10 ) // pt 15 (out2f)
);

blocks
(
// inlet block
hex (0 4 5 1 2 6 7 3)
inlet ( 20 20 1 ) simpleGrading (1 1 1)

// porosity block
hex (4 8 9 5 6 10 11 7)
porosity ( 20 20 1 ) simpleGrading (1 1 1)

// outlet block
hex (8 12 13 9 10 14 15 11)
outlet ( 20 20 1 ) simpleGrading (1 1 1)
);

edges
(
);

patches
(
// is there no way of defining all my 'defaultFaces' to be 'wall'?
empty frontAndBackPlanes
(
// inlet block
(2 6 7 3)
// outlet block
(10 14 15 11)
// inlet block
(1 5 4 0)
// outlet block
(9 13 12 8)
)

wall walls
(
// inlet block
(2 0 4 6)
(7 5 1 3)
// outlet block
(10 8 12 14)
(15 13 9 11)
)

wall porosityWall
(
// porosity block
(6 10 11 7)
// porosity block
(5 9 8 4)
// porosity block
(6 4 8 10)
(11 9 5 7)
)

patch inlet
(
(3 1 0 2)
)

patch outlet
(
(15 13 12 14)

this is the setFieldDic:
defaultFieldValues
(
volScalarFieldValue alpha.air 1
volScalarFieldValue alpha.particles 0
);

regions
(
boxToCell
{
box ( 0 0.6 0.1 ) ( 0.15 0.75 0.1 );
fieldValues
(
volScalarFieldValue alpha.air 0.45
volScalarFieldValue alpha.particles 0.55

What should i do?please help
FelicityNWU is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
alpha1, boxtocell, setfieldsdict

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
setFields not working dsanza OpenFOAM 4 October 18, 2018 10:43
how to use setFields in multiregionsolver lg88 OpenFOAM 15 July 11, 2018 13:30
how to use setFields for flame ignition?? Dan1788 OpenFOAM Running, Solving & CFD 5 September 25, 2014 21:26
Problems with the execution of the setFields utility. foamer OpenFOAM Pre-Processing 5 June 3, 2013 13:24
setFields: possible keywords? AlmostSurelyRob OpenFOAM 2 February 22, 2011 04:48


All times are GMT -4. The time now is 16:08.