CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > CD-adapco

Parallel Simulation using Star-CCM+

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old   March 10, 2008, 08:48
Default Parallel Simulation using Star-CCM+
  #1
SG
Guest
 
Posts: n/a
I am running into a problem on two of the Linux clusters I use for running Star-CCM+ parallel simulation.

On both the clusters after running for some time correctly somehow the parallel communication will freeze on one of the nodes and literally kill it and hence the parallel server will freeze. Only way to get out is Server -> Kill. Then when I restart it starts from last 'Auto Save' but there are times by doing this the simulation does get corrupted and hence I can't restart the simulation and have to start from scratch.

Anyone else having this kind of problem? If so, is there a fix?

Thanks in advance,

SG
  Reply With Quote

Old   March 10, 2008, 14:17
Default Re: Parallel Simulation using Star-CCM+
  #2
Jim
Guest
 
Posts: n/a
What version of the code are you using and with which MPI?
  Reply With Quote

Old   March 10, 2008, 14:29
Default Re: Parallel Simulation using Star-CCM+
  #3
SG
Guest
 
Posts: n/a
These are the mpich on the system

lrwxrwxrwx 1 root root 11 Feb 13 2006 mpich -> mpich-1.2.4 drwxr-xr-x 12 root root 288 Oct 29 2002 mpich-1.2.1 drwxr-xr-x 12 root root 288 Oct 29 2002 mpich-1.2.2.3 drwxr-xr-x 12 root root 288 May 24 2002 mpich-1.2.4 lrwxrwxrwx 1 root root 5 Feb 13 2006 mpich-ch_p4 -> mpich

problem is happening with versions 2.10.013 as well as version 3.

  Reply With Quote

Old   March 10, 2008, 17:18
Default Re: Parallel Simulation using Star-CCM+
  #4
TG
Guest
 
Posts: n/a
You try should use HP-MPI that is included with STAR-CCM+, not mpich.
  Reply With Quote

Old   March 10, 2008, 17:26
Default Re: Parallel Simulation using Star-CCM+
  #5
SG
Guest
 
Posts: n/a
Actually one of the suggestions directly from Adapco was to use mpich

" If not, the default MPI communication is HPMPI2. Try using the option and specify "-mpidriver mpich" to use mpich "

So I have been using the default mpi so should be the HPMPI. So I think the problem is not in the MPI communication code BUT more with the solver's code.

My sysadmin is looking at architecture as we speak to resolve this issue BUT I thought if someone else had faced a similar problem then the fix could be communicated faster to him.

  Reply With Quote

Old   March 11, 2008, 11:52
Default Re: Parallel Simulation using Star-CCM+
  #6
TG
Guest
 
Posts: n/a
How much memory do you have on each node and what kind of interconnect (GigE, Infiniband,...)?
  Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
star cd 4.06 parallel problem whitemelon CD-adapco 3 October 23, 2008 14:42
STAR-CD v4.02 parallel problems on Win XP 64 bit Kasper CD-adapco 3 September 24, 2007 06:06
parallel Star-CD Andy CD-adapco 1 December 6, 2002 11:11
Parallel STAR version Michael Schmid CD-adapco 1 November 7, 2001 10:41


All times are GMT -4. The time now is 20:50.