CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > Software User Forums > OpenFOAM > OpenFOAM Running, Solving & CFD

Very strange results with turbulent simpleFoam simulations on airfoil

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old   February 14, 2024, 16:29
Default Very strange results with turbulent simpleFoam simulations on airfoil
  #1
New Member
 
Tommy Nee
Join Date: Sep 2023
Posts: 11
Rep Power: 2
tnee3 is on a distinguished road
Hi!

Iíd firstly like to apologise for how open ended this post is going to be. Iím trying to run 2d turbulent simulations of an airfoil using simpleFoam, and meshing with snappyHexMesh.

When I run the case without the viscous layers added, obviously my values are wrong as the boundary layer is not resolved but it runs okay. However when I add the viscous layers, the simulations produce very strange velocity plots in paraview. I will attach some of these plots below.

vector_plot_1.png vector_plot_2.png

I know this is very broad and Iím sorry but Iím completely stumped by it. Any help on this would be really great, thanks!
Iíve also attached my snappyHexMeshDict, controlDict, and initial conditions for velocity pressure and turbulence model parameters (k-omega SST model). Please let me know if thereís any other files I should upload.
Files.zip
tnee3 is offline   Reply With Quote

Old   February 15, 2024, 05:38
Default
  #2
New Member
 
Sami Safarini
Join Date: Sep 2021
Posts: 8
Rep Power: 4
samisafarini is on a distinguished road
Is the simulation for a wind tunnel? it seems odd that your top and bottom are nonslip. I find setting a pressure of 0 gives me problems have you tried setting it as absolute atmospheric i.e. 100kpa?
Can you share the whole sim folder with us?
samisafarini is offline   Reply With Quote

Old   February 16, 2024, 10:47
Default
  #3
New Member
 
Tommy Nee
Join Date: Sep 2023
Posts: 11
Rep Power: 2
tnee3 is on a distinguished road
Hi there, thank you for responding to me, sorry I took a while to respond.

My issue actually ended up coming down to my mesh, it simply was not good enough. I was also using renumberMesh to optimise it as I read somewhere to do that and for whatever reason that was giving me the second very strange plot. I have somewhat fixed the issue now, but still need to refine the mesh further to solve the boundary layer. Thanks again for the response though!
tnee3 is offline   Reply With Quote

Reply

Tags
boundary layer mesh, simplefoam, snappy hex mesh, turbulent

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to understand differences between simpleFoam and icoFoam results for airfoil Jay_CFD OpenFOAM Running, Solving & CFD 5 December 31, 2023 06:18
Calculation of lift and drag coefficients on airfoil CoolHersheys OpenFOAM Post-Processing 5 September 27, 2021 06:04
NACA 0012 (3D) strange results? aleix.de.toro FLUENT 0 December 19, 2014 11:39
2D FFD Optimization RLangtry SU2 2 August 5, 2014 09:48
Airfoil y+ Results Query asd Main CFD Forum 1 June 22, 2007 08:02


All times are GMT -4. The time now is 23:26.