CFD Online Logo CFD Online URL
www.cfd-online.com
[Sponsors]
Home > Forums > Software User Forums > Siemens > STAR-CD

Mass burnt ECFM3Z problem

Register Blogs Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old   September 17, 2019, 18:40
Default Mass burnt ECFM3Z problem
  #1
New Member
 
Giovanni Centorame
Join Date: Sep 2019
Posts: 2
Rep Power: 0
john_cu is on a distinguished road
Hi,

i'm studying the combustion of a small diesel 2 stroke engine for APU usage , for my thesis project.
I'm using the ECFM3Z compression model, closed cycle, the engine is operating at 5000rpm, phi 0,75; I notice in spd01 that mass burnt starts to decrease in the end of combustion, when almost the fuel is burnt, and at the same time the fuel starts to increase, like there's new fuel in the chamber from nowere.

Actual time step is 0,2CA until the injection begins, then 0,1CA during injection/combustion,and again 0,2CA from 40CA ATDC to the end ( exhaust port opening).
Polymesh size is 1mm.
I tried to reduce mesh size, reduce the time step ( 0.05CA) and under relaxing pressure ( o,4) and additional scalars to 0,8 but the problem still remains.

What can i do?
Attached Images
File Type: png mass_burnt.png (43.2 KB, 3 views)
john_cu is offline   Reply With Quote

Old   October 22, 2019, 17:10
Default
  #2
New Member
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 5
Rep Power: 2
alpie is on a distinguished road
Have you already solved the issue you were facing here?
alpie is offline   Reply With Quote

Old   October 22, 2019, 17:15
Default
  #3
New Member
 
Giovanni Centorame
Join Date: Sep 2019
Posts: 2
Rep Power: 0
john_cu is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by alpie View Post
Have you already solved the issue you were facing here?
HI alpie, yes, I changed combustion model to ECFM CLEH
john_cu is offline   Reply With Quote

Old   October 22, 2019, 17:20
Default
  #4
New Member
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 5
Rep Power: 2
alpie is on a distinguished road
Alright, thanks for replying. Most likely ECFM-3Z wasn't malfunctioning though. There must have been a setup error or inconsistency.
alpie is offline   Reply With Quote

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Supersonic jet (Ma approx 5) global mass balance problem Lonewolf_Mcquade STAR-CCM+ 1 August 15, 2019 15:48
Defining a mass production source in a 2D problem R.Velayati Fluent UDF and Scheme Programming 1 July 4, 2019 00:55
Mass Flow from expression problem Zigec FLUENT 1 May 23, 2019 15:14
mass flow in is not equal to mass flow out saii CFX 12 March 19, 2018 06:21
Mass imbalance problem in multiphase water and steam CFX case Antech CFX 0 February 19, 2014 06:46


All times are GMT -4. The time now is 08:48.